دندانپزشکی برای افراد با شرایط معمولی، اغلب با ترس همراه است؛ حال شرایطی را تصور کنید که در آن یک زن باردار بخواهد به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند. علاوه بر ترس همیشگی، ترس از آسیب دیدن جنین دلبندش بر اثر اقدامات دندانپزشکی نیز اضافه میشود.
اما آیا واقعا درمانهای دندانپزشکی در بارداری ضرر دارند؟
در این مطلب به طور مفصل درباره این موضوع، خطرناک بودن یا نبودن مصرف دارو استفاده از اشعه ایکس دندانپزشکی و زمانی که انجام خدمات دندانپزشکی در حاملگی ضرورت مییابد، صحبت کردهایم. پس حتما این مطلب را بخوانید تا اطلاعات مفید و کاملی به دست آورید.
انجام اقدامات پیشگیرانه در دوران بارداری و معاینات دهان و دندان در این دوران نه تنها خطری برای زنان باردار ندارد، بلکه توسط پزشکان و دندانپزشکان توصیه میشود.
تغییرات هورمونی در دوران حاملگی باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل تورم و خونریزی لثهها میشود. انجام کارهای پیشگیرانه دندانپزشکی و درمانهای ضروری برای جلوگیری از ابتلا به عفونتهایی مانند بیماری لثه که میتواند منجر به زایمان زودرس شود، امری ضروری است.
به عنوان مثال، کارهای دندانپزشکی در بارداری مانند پر کردن دندان و روکش کردن آن، باید حتما به منظور کاهش احتمال عفونت و یا پیشگیری از گسترش آن در این دوران انجام شوند.
تهیه تصاویر اشعه ایکس برای انجام کارهای دندانپزشکی اورژانسی در بارداری، ضروری است. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط کالج رادیولوژی آمریکا، تابش اشعه ایکش تشخیصی در دوز مناسب، خطرات و اثرات نامطلوبی برای جنین نخواهد داشت. علاوه بر این عکسبرداری از دندان با استفاده از اشعه ایکس در دوران بارداری، اگر با استفاده از محافظ مناسب انجام شود، ایمن خواهد بود.
اگر دچار عفونت لثه شده باشید، ممکن است داروهایی مانند مسکنها و آنتی بیوتیکها را برای درمان عفونت تجویز کند. ایشان قطعا داروهایی که برای شما و جنینتان در دوران بارداری خطر نداشته باشند، تجویز خواهد کرد. اما حتما درباره مصرف این داروها با متخصص زنان و زایمان خود نیز مشورت نمایید و بدون مشورت با ایشان هیچ دارویی را مصرف نکنید.
استفاده از داروی بی حسی موضعی در حاملگی برای انجام کارهای اورژانسی دندانپزشکی در بارداری بی خطر است. دندانپزشک دوز و نوع مناسب داروی بیحسی را برای زنان باردار به کار میبرد.
لیدوکائین و پریلوکائین، بیحسکنندههای موضعی که توسط FDA رتبه B را دریافت کردهاند و ایمنترین بی حس کننده موضعی برای زنان باردار در نظر گرفته میشوند.
گاهی اوقات انجام درمانهایی مانند عصب کشی دندان و یا کشیدن دندان در بارداری ضرورت مییابد، در چنین زمانی چارهای وجود ندارد جز اینکه این درمانها فورا انجام شوند.
اما از سوی دیگر درمانهایی مانند سفید کردن دندان و سایر روشهای زیبایی دندان که در دسته کارهای ضروری و فوری دندانپزشکی در بارداری به شمار نمیروند، بهتر است به دوران پس از زایمان موکول شوند.
انجام خدمات درمانی اورژانسی دندانپزشکی در بارداری در حفظ سلامت مادر و جنین او موثر هستند. اما انجام خدمات زیبایی دندانپزشکی در حاملگی، واجب نسیت و بهتر است مادر با خودداری از این امر در بارداری، از قرار دادن جنین در حال رشد خود در معرض هرگونه خطری، حتی اگر احتمال آن کم باشد، پرهیز کند.
چنانچه نیاز باشد خدمات دندانپزشکی در بارداری انجام شوند، موکول کردن آنها به سه ماهه دوم بارداری در صورت امکان، بهترین حالت ممکن است. زیرا 3 ماهه اول بارداری به دلیل تشکیل اندامهای حیاتی جنین و رشد او، دوران بسیار حساسی تلقی میشود. از سوی دیگر در 3 ماه سوم بارداری به دلیل بزرگ شدن و سنگین شدن شکم، دراز کشیدن روی یونیت دندانپزشکی برای طولانی مدت برای مادر، سخت خواهد بود.
انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) به زنان باردار توصیه میکند که برای پیشگیری از نیاز به انجام کارهای دندانپزشکی در بارداری اقدامات زیر را انجام دهند:
تمام حقوق وب سایت متخصص زنان و زایمان و نازایی محفوظ میباشد، طراحی شده توسط گروه طراحی رویال مدیا