باروری با جنین اهدایی

اهدای جنین یکی از روش های کمک باروری است که در آن جنین حاصل از سلول های جنسی زوج اهدا کننده را به رحم زن گیرنده جنین اهدایی انتقال می دهند.

در چه مواردی از جنین اهدایی استفاده می شود؟

اغلب در دو مورد پزشک استفاده از روش اهدای جنین را تجویز می کند:
اول: در مورد زوج های ناباروری که مرد به هر دلیل قادر به تولید اسپرم نمی باشد.
دوم: در مواردی که احتمال انتقال اختلالات ژنتیکی و بیماری های مادرزادی به جنین وجود دارد.

اهدا کنندگان جنین اهدایی چه کسانی هستند؟

زوج های اهدا کننده جنین اهدایی به دو دسته تقسیم می شوند. این زوج ها عبارتند از:
زوج هایی که طی استفاده از روش های کمک باروری باردار شده اند و تعداد جنین های آن ها بیشتر از تعداد جنین های انتقال داده شده است و تمایلی به استفاده از سایر جنین های خود ندارند.
در برخی موارد زوج هایی که مشکل ناباروری ندارند نیز برای کمک به زوج های نابارور اقدام به اهدای تخمک و اسپرم می کنند.

روند استفاده از جنین اهدایی

زوج نابارور پس از مراجعه به مرکز ناباروری و عدم موفقیت با هیچ کدام از روش های کمک باروری، به عنوان کاندید دریافت جنین اهدایی معرفی می شوند. مسئول مربوطه پس از بررسی پرونده در مورد مسائل حقوقی و قانونی، ناشناس ماندن، مدت زمان انتظار و… توضیحات کامل در اختیار زوج نابارور قرار می دهد. سپس دادگاه خانواده و پزشکی قانونی پس از طی مراحل قانونی، نامه ای جهت احراز صلاحیت اخلاقی، جسمی و اجتماعی به زوج نابارور می دهد و زوجین پس از صدور این مجوز می توانند برای دریافت جنین اهدایی اقدام کنند.
مرکز درمان ناباروری پس از صدور این مجوز، زوج نابارور را وارد سیکل دریافت جنین اهدایی می کند. به این صورت که زن تحت نظر پزشک، دوره دارویی خود را برای ایجاد آمادگی رحم جهت دریافت جنین اهدایی طی کرده و پس از ایجاد آمادگی، پزشک جنین اهدایی را به رحم زن گیرنده انتقال می دهد. لازم به ذکر است پزشک برای انتخاب جنین ملاحظاتی نظیر شباهت ظاهری و مورفولوژیکی را در نظر می گیرد.

هزینه و مدت زمان انتظار برای دریافت جنین اهدایی

هزینه و مدت زمان انتظار برای دریافت جنین اهدایی در مراکز درمان ناباروری مختلف، متفاوت می باشد. در برخی از موارد هزینه جنین اهدایی به صورت توافقی بوده و در برخی از مراکز دریافت جنین اهدایی دارای تعرفه های خاصی می باشد. توصیه می شود برای استفاده از جنین اهدایی به مراکز معتبر مراجعه شود.

شرایط گیرندگان و دهندگان جنین اهدایی

مواردی نظیر داشتن سلامت متعارف از نظر بیماری‌های داخلی، روانی، عفونی، ژنتیک، زنان و اورولوژی و همچنین احراز صلاحیت اخلاقی، از جمله شرایط انتخاب اهداکنندگان و دریافت‌کنندگان جنین اهدایی می باشد. بطور کلی می توان گفت شرایط لازم برای جنین اهدایی به شرح زیر است:

دریافت گواهی معتبر پزشک مبنی بر عدم امکان باروری برای زوج های نابارور و آمادگی رحم زن برای دریافت جنین
صلاحیت اخلاقی زوج دریافت کننده و اهدا کننده
عدم ابتلای زوج دریافت کننده و اهدا کننده به بیماری های صعب العلاج
عدم اعتیاد زوج دریافت کننده و اهدا کننده
تابعیت جمهوری اسلامی ایران برای زوج اهدا کننده و دریافت کننده
محرمانه ماندن اطلاعات زوج اهداکننده
عدم ارتباط بین زوج اهداکننده و دریافت کننده

ه گفته جعفری، کارشناس معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی کشور در هفت ماهه سال جاری، حدود یکهزار و ۳۵۰ زوج متقاضی دریافت جنین اهدایی در مراکز پزشکی قانونی معاینه شدند. وی اظهار داشت: آمار معاینات اهدای جنین در هفت ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۶.۸ درصد بیشتر شده است.

رعایت محرمانگی مهم‌ترین اصل در انجام عمل اهدای جنین است، اطلاع نیافتن کودک حاصل از باروری از هویت پدر و مادر ژنتیکی خود، نا‌شناس بودن متقابل اهدا کننده و اهدا گیرنده نسبت به همدیگر، محرمانه بودن فرآیند پزشکی از جمله اصولی هستند که در قانون اهدای جنین بسیار بر آن‌ها تاکید شده است، جالب اینکه تفاوت اجرای این عمل در ایران با دیگر نقاط دنیا در رعایت اصل «محرمانگی» آن است.

دبیر کمیته اخلاق پزشکی پژوهشگاه رویان توضیحاتی در مورد اهدای جنین برای زوج‌های نابارور ارائه کرد.

اهدای تخمک و جنین یکی از روش‌های پیشرفته درمان ناباروری است که با استفاده از فناوری‌های نوین زیستی انجام می‌شود. در این روش از تخمک یا جنین یک زوج، برای باروری زوج دیگر استفاده می‌شود.

آمار ها نشان می دهد ۱۵ درصد خانواده ها مشكل ناباروری دارند. براساس ارزیابی سازمان بهداشت جهانی این رقم حدود ۸۰ میلیون زوج را در جهان دربرمی گیرد؛

دیوان عالی کشور با صدور رای وحدت رویه قضایی اعلام کرد که تقاضای زوجین برای دریافت جنین از امور ترافعی نیست و بر این اساس، تقاضای زوجین بدون تقدیم دادخواست در دادگاه محل اقامت و یا سکونت آنان قابل رسیدگی است.

مدیر کلینیک درمان‌های جایگزین مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن‌سینا، اهدای تخمک و جنین را از روش‌های پیشرفتۀ درمان ناباروری اعلام کرد و گفت: از روش اهدای تخمک در مواردی استفاده می‌شود که به هر دلیلی نتوان از زن گامت یا تخمک مناسب برای آی وی اف یا میکرواینجکشن یعنی لقاح آزمایشگاهی، به دست آورد.

اهدای جنین چیست و چگونه انجام می شود ؟ روش تکمیل پروسه آماده سازی جنین اهدایی چگونه است ؟ قوانین دریافت جنین اهدایی برای زوجین نابارور به چه شکلی است ؟

اهدای جنین یا انتقال جنین به معنای انتقال جنین حاصل از لقاح خارج رحمی (آزمایشگاهی) اسپرم و تخمک یک زن و مرد به درون رحم زنی غیر از زن صاحب تخمک است.