خشکی پوست در بارداری خشکی پوست در بارداری متخصص زنان، زایمان و نازایی

خشکی پوست در بارداری

شنبه, 26 فروردين 1402 ساعت 10:52
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

آیا این مطلب برای شما مفید است؟

قطعا زیبایی و سلامت‌ پوست برای خانم‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اما متاسفانه در دوران‌ بارداری پوست نیز مانند سایر نقاط بدن دستخوش تغییراتی می‌شود.
خشکی پوست در دوران حاملگی یکی از همین تغییرات بوده که علاوه بر تاثیر منفی در ظاهر زنان باعث بروز احساسات ناخوشایند در آنها نیز می‌شود.
حال آیا این عارضه طبیعی است؟ علت خشکی پوست در دوران بارداری چیست؟ چگونه درمان می‌شود؟ چه علائمی دارد؟
بیایید در ادامه این مطلب به بررسی دقیق‌تر این مشکل پوستی در حاملگی پرداخته و پاسخ تمامی این سوالات را نیز جستجو کنیم.

آیا خشکی پوست در بارداری طبیعی است؟

خشکی پوست در بارداری

خشکی پوست یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که در خانم‌های باردار بروز پیدا می‌کند. به طوری که بیش از نیمی از مادران این عارضه را در زمان بارداری تجربه خواهند کرد.
در دوران حاملگی هر بخش از بدن دچار تغییراتی می‌شود. هر یک از این تغییرات می‌توانند بر پوست اثرات مختلفی داشته باشند. برای مثال در بارداری حجم خون بدن افزایش پیدا کرده و همین سبب قرمز و برافروخته شدن پوست می‌شود.
همچنین در زمان حاملگی ترشح چربی پوست افزایش یافته و در نتیجه شاهد بروز جوش و آکنه خواهیم بود. یا در حالت دیگر با رشد جنین پوست روی شکم دچار ترک می‌شود‌.
حال گروهی از تغییرات بدن در بارداری نیز رطوبت پوست را کاهش می‌دهند. به همین دلیل باعث خشک شدن پوست و کاهش انعطاف پذیری آن می‌شوند.
خشکی پوست در بارداری کاملا طبیعی است و به هیچ عنوان خطرناک نخواهد بود. پس جای نگرانی نیست. اما چون در زیبایی خانم‌ها تاثیرات منفی دارد، ممکن است سبب کاهش اعتماد به نفس آن‌ها شود.‌

خشکی پوست در حاملگی بیشتر در نواحی شکم، صورت، پاها و ... دیده می‌شود. این عارضه معمولا در ۳ ماهه دوم و سوم بارداری بروز پیدا می‌کند.

علائم خشکی پوست در دوران بارداری

خشکی پوست در بارداری چه علائمی دارد؟

خشکی پوست در حاملگی با برخی علائم نیز همراه خواهد بود. با توجه به خفیف یا حاد بودن این عارضه علائم آن نیز در هر فرد متفاوت خواهد بود.
مهمترین نشانه‌های خشک شدن پوست در بارداری عبارت‌اند از:

  1. ترک خوردن لب‌ها
  2. قرمز شدن پوست
  3. التهاب پوست
  4. خارش شدید
  5. پوسته پوسته شدن

علل خشکی پوست در حاملگی

علل خشکی پوست در حاملگی چیست؟

خشکی پوست در بارداری علت‌های متعددی دارد. مهمترین دلایل بروز این مشکل پوستی عبارت‌اند از:

  1. تغییرات هورمونی اولین و شاید اصلی‌ترین دلیل خشک شدن پوست در حاملگی، نوسانات هورمونی هستند. در این دوران بدن شروع به تولید هورمون‌های جدید می‌کند.
    این مسئله سبب ضعیف شدن سد هیدرولیپید( محافظ پوست) می‌شود‌. در نتیجه آب بیشتری از بدن دفع شده و پوست دچار خشکی می‌شود.
  2. کم‌آبی بدن دومین علت خشکی پوست در بارداری کم‌آبی بدن است. در زمان حاملگی بدن به آب بیشتری نیاز خواهد داشت. چون بارداری سبب افزایش حجم خون در بدن شده و تهوع و استفراغ صبحگاهی را به همراه دارد.
    همچنین حاملگی می‌تواند سبب تکرر ادرار شود. حال اگر آب کافی مصرف نکنید، این عوامل باعث کم آب شدن بدنتان می‌شوند. چرا که همه آنها به نحوی آب بدن را دفع می‌کنند. در نتیجه با بروز کم آبی پوستتان هم خشک‌تر خواهد شد.
  3. احتباس مایعات بسیاری از افراد تصور می‌کنند که حبس شدن مایعات درون بدنشان باعث افزایش رطوبت پوست می‌شود. اما در واقعیت اینطور نیست.
    اگر مایعات درون بدن جمع شوند، شاهد بروز تورم خواهیم بود. حال در اثر تورم پوست کشیده‌تر می‌شود. همین کشیدگی سبب ترک خوردن آن و خشکی شدید خواهد شد.
  4. افزایش وزن یکی دیگر از دلایل بروز خشکی پوست در بارداری بالا رفتن وزن است. وقتی وزن بدن افزایش یابد پوست دچار کشیدگی شدید می‌شود. در نتیجه اینگونه پوست نازک‌تر شده و رطوبت آن کاهش می‌یابد.
  5. دیابت دیابت یا قند خون نیز دیگر عامل خشک شدن پوست در خانم‌های باردار است. اگر به دیابت دچار شوید بدنتان روز به روز کم آب‌تر می‌شود. در نتیجه با کمبود آب بدن پوست نیز خشک و ترک خورده خواهد شد.
  6. اگزما اگزما یک عارضه پوستی شایع در دوران بارداری است که می‌تواند سبب خشکی پوست شود. این عارضه معمولا خطرناک نیست. اما علاوه بر کاهش رطوبت پوست باعث ایجاد التهاب، قرمزی، تورم، زخم و ... نیز خواهد شد.
  7. پسوریازیس خشکی پوست در بارداری ممکن است در اثر بروز پسوریازیس اتفاق بیفتد. پسوریازیس یک عارضه پوستی بوده که برخی زنان باردار به آن مبتلا می‌شوند. این عارضه باعث بروز لکه‌های بزرگ قرمز بر روی پوست می‌شود.
  8. شستشوی مکرر خانم‌ها در دوران ‌باراری به بهداشت خود اهمیت بیشتری داده و به این مسئله حساس‌تر می‌شوند. به همین دلیل ممکن ‌است در طول روز به تعداد دفعات زیاد دست‌ها و سایر نقاط بدن خود را شستشو دهند‌. این کار می‌تواند سبب خشکی پوست شود. مخصوصا اگر خانم‌ها از صابون و شوینده‌های نامناسبی نیز استفاده کنند.

روش‌های درمان خشکی پوست در بارداری

خشکی پوست در حاملگی چگونه درمان می‌شود؟

خشکی پوست معمولا پس از گذشت مدتی به طور خود به خود بهبود می‌یابد. اما اگر مدت‌هاست که درگیر این عارضه پوستی هستید و بهبودی حاصل نشده است، می‌بايست درمان خود را به صورت جدی آغاز کنید. برای درمان خشکی پوست در حاملگی از روش‌های زیر استفاده می‌شود:

  1. استفاده از روغن‌های گیاهی

    روغن‌های زیتون و نارگیل نقش مرطوب کننده پوست را ایفا می‌کنند. شما می‌توانید روزانه چند قطره از آنها را برروی پوست چکانده و به آرامی پاساژ دهید. اگر حس چرب شدگی پوست برایتان ناخوشایند است، پیشنهاد می‌کنیم قبل از استفاده از روغن پوست خود را مرطوب کنید.‌
  2. نوشیدن مایعات

    بیان کردیم که کم آبی بدن از اصلی‌ترین عوامل خشکی پوست در بارداری محسوب می‌شود. پس تا حد امکان مصرف آب خود را افزایش دهید. اینگونه با جبران کمبود آب بدن خشکی پوست شما نیز درمان می‌شود.
  3. استفاده از پماد‌های موضعی

    برخی پماد‌های ضد خشکی وجود دارند که به صورت موضعی استفاده می‌شوند. این پماد‌ها سبب افزایش رطوبت پوست و کاهش خشکی آن می‌شوند.‌ البته پیش از مصرف آن‌ها حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
  4. رژیم غذایی سالم

    رژیم غذایی شما تاثیر مستقیمی بر پوستتان خواهد داشت. پس تا حد امکان در رژیم خود از مواد غذایی با چربی سالم مثل آجیل، روغن‌های گیاهی، گوشت، شیر و ... استفاده کنید. همچنین مصرف میوه و سبزیجات خود را نیز افزایش دهید.
  5. استفاده از آلوئه‌ورا

    پنجمین‌‌ روش درمان خشکی پوست در بارداری استفاده از آلوئه‌ورا است. آلوئه‌ورا در رطوبت رسانی به پوست فوق‌العاده عمل می‌کند. بهتر است هفته‌ای دوبار از شیره درونی این‌ گیاه استفاده کنید.

زمان مراجعه به پزشک برای خشکی پوست در بارداری

خشکی پوست عارضه خطرناکی نیست و جای نگرانی نخواهد بود. اما گاهی علت بروز این عارضه بیماری زمینه‌ای مثل دیابت، اختلالات کبدی و .‌.. است.
در این صورت خشکی پوست باید جدی گرفته شود.‌ در برخی مواقع نیز خشکی به قدری شدید است که حتی لمس پوست نیز درد زیادی ایجاد می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم در صورت بروز خشکی پوست در همان‌ روزهای ابتدایی به پزشک مراجعه نمایید.
اگر هم علائم حاد زیر را مشاهده کردید، بدون فوت وقت به پزشک یا بخش فوریت‌های پزشکی بیمارستان مراجعه کنید:

  1. التهاب و قرمزی پوست
  2. خونریزی
  3. بروز عفونت در ترک‌های پوستی
  4. ضعف و بی‌حالی
  5. خارش شدید پوست

برای خشکی پوست در بارداری به چه دکتری مراجعه کنم؟

برای خشکی پوست در حاملگی می‌بايست به پزشک زنان و متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک زنان شرایط کلی بدنتان را مورد بررسی قرار می‌دهد. متخصص پوست نیز درمان شما را آغاز می‌کند‌. پس مراجعه به هردوی آن‌ها ضرورت دارد.

انواع خشکی پوست در بارداری

انواع خشکی پوست در حاملگی کدام‌اند؟

گفتیم که خشکی پوست در نواحی مختلف بدن رخ می‌دهد. پس اینگونه می‌توان گفت که این عارضه انواع مختلفی دارد.
شایع‌ترین انواع خشکی پوست در حاملگی عبارت‌اند از:

  1. خشکی پوست شکم در بارداری

    همانطور که می‌دانید شکم به صورت مستقیم تحت تاثیر جنین در حال رشد شما قرار می‌گیرد. به همین دلیل اولین بخشی است که دچار خشکی خواهد شد. خشکی سبب بروز خطور باریک برروی شکم‌ شده و خارش شدید ایجاد می‌کند.
  2. خشکی صورت در دوران حاملگی

    دومین قسمتی که دچار خشکی پوست در بارداری می‌شود صورت است. خشکی پوست صورت بسیار ناخوشایند است و در اواخر بارداری بروز پیدا می‌کند. اما معمولا شدید نیست‌ و در مدت زمان کوتاهی بهبود می‌یابد.
  3. خشکی پوست ران‌ها در بارداری

    خشکی پوست ممکن است قسمت ران‌ها را نیز درگیر کند. پوست ران‌ها معمولا در اثر خشکی دچار التهاب شدید می‌شود.
    به همین دلیل حرکت کردن را برای خانم‌ها دشوار می‌کند. از طرفی نیز تحرک داشتن برای زنان باردار بسیار ضروری است.
    پس اگر دچار خشکی حاد در ناحیه ران‌ها شده‌اید بهتر است قبل از زایمان درمان را آغاز کنید تا بتوانید در طول روز تحرک کافی داشته باشید.
  4. خشکی دست‌ها در حاملگی

    خشکی پوست در بارداری می‌تواند پوست دست را بیش از هر قسمت دیگری درگیر کند. چون دست‌ها مرتبا تحت شستشو قرار گرفته و همین می‌تواند رطوبت پوست آن‌ها را کاهش دهد.
    خشکی پوست دست در حاملگی بسیار آزاردهنده است. چون هم از لحاظ ظاهری ناخوشایند بوده و هم پوست دچار درد و التهاب می‌شود‌.

روش‌های خانگی برای درمان خشکی پوست در حاملگی

کدام روش‌های خانگی برای درمان خشکی پوست در حاملگی مناسب هستند؟

برخی روش‌های خانگی وجود دارند که به درمان خشکی پوست در بارداری بسیار کمک می‌کنند‌. بهترین روش‌های خانگی برای درمان این عارضه را در زیر ذکر کرده‌ایم:

  1. آب خیلی سرد یا گرم رطوبت پوست شما را کاهش می‌دهد‌. پس برای شستشوی هر قسمت بدن از آب ولرم استفاده کنید.
  2. اگر پوستتان دچار خشکی شده است از لباس‌های نرم و لطیف استفاده کنید. برای مثال لباس‌هایی با پارچه نخی و ساتن می‌توانند بسیار مناسب باشند. اما پارچه‌های زبر و خشن قطعا وضعیت پوستتان را بدتر می‌کنند.
  3. آب بیشتری بنوشید.
  4. در هنگام خروج از خانه حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  5. از پدهای آبرسان استفاده کنید.
  6. شب ها پیش از خواب از کرم‌های مرطوب کننده( مخصوص مادران باردار) استفاده کنید.
  7. برای درمان خشکی پوست در بارداری هنگام استفاده از حوله نیز بسیار دقت کنید. حوله نباید روی پوست بالا و پایین کشیده شود. بلکه از آن فقط برای گرفتن آب بدن کمک‌ بگیرید.
  8. لایه برداری پوست با اسکراب‌ها بسیار مفید است. اما اگر پوست شما دچار خشکی شده، تعداد دفعات لایه‌برداری را به یک بار در هفته کاهش دهید‌.
  9. اگر هوای محیط خشک است، از دستگاه‌های مرطوب کننده هوا و بخور استفاده کنید. اینگونه پوستتان رطوبت بیشتری جذب خواهد کرد.

روش‌های پیشگیری از خشکی پوست در بارداری

چگونه می‌توان از خشکی پوست در حاملگی پیشگیری کرد؟

شما می‌توانید با انجام برخی روش‌ها از بروز خشکی پوست در دوران حاملگی پیشگیری کنید‌. این روش‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. مصرف کافئین را محدود کنید. مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین مثل چای و قهوه را محدود کنید. چون این نوشیدنی‌ها آب بدن را خشک کرده و سبب کاهش رطوبت پوست می‌شوند.
  2. رفتن به سونا و استخر ممنوع! اگر می خواهید در طول بارداری دچار خشکی پوست نشوید، می‌بايست از رفتن به سونا و استخر اجتناب کنید. سونا پوست شما را در معرض بخار آب قرار می‌دهد.
    بخار آب چربی پوست را کاهش داده و لایه هیدرولیپید را تضعیف می‌کند. از طرفی هم آب استخر کلر دارد. کلر نیز معمولا پوست را خشک کرده و خاصیت ارتجاعی آن را از بین می‌برد.
  3. از شوینده‌های مناسب استفاده کنید. اگر از صابون و شوینده‌های حاوی مواد شیمیایی استفاده می‌کنید، قطعا دچار خشکی پوست در بارداری می‌شوید. پس تا حد امکان از شوینده‌های حاوی مواد نرم کننده استفاده نمایید.
  4. آب بیشتری بنوشید. نوشیدن آب نه تنها یک روش درمان است بلکه می‌تواند برای پیشگیری از خشکی پوست نیز بسیار کار آمد باشد. پس روزانه ۱۲ لیوان آب مصرف کرده تا بدنتان هیدراته بماند. اگر هم قادر به نوشیدن آب نبودید، غذای آبکی مثل سوپ مصرف نمایید.
  5. از ویتامین‌ها استفاده کنید. برخی ویتامین‌ها وجود دارند که پوست را هیدراته کرده و از خشک شدن آن جلوگیری می‌کنند. می توانید با مشورت پزشک این ویتامین‌ها را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
  6. حمام کوتاه انجام دهید. برای پیشگیری از خشکی پوست در بارداری از حمام طولانی مدت اجتناب نمایید. بهتر است تا حد امکان تایم حمام کوتاه بوده و در تعداد دفعات آن نیز زیاده‌روی نکنید.
  7. ماساژ پوست فراموش نشود. ماساژ دادن پوست صورت، دست‌ها و ... جریان خون در آن‌ها را افزایش می‌دهد. به همین دلیل می‌تواند با بازسازی سلول‌های پوست از خشکی آن جلوگیری کند. پس هر چند مدت یک بار از این روش استفاده کنید.

سوالات متداول

  1. آیا خشکی پوست در بارداری با جنسیت جنین ارتباط دارد؟

    برخی بر این ‌باورند که داشتن جنین پسر سبب خشکی پوست می‌شود. اما این مسئله هنوز از لحاظ علمی تایید و اثبات نشده است.
  2. آیا ممکن است خشکی پوست در بارداری نشان دهنده بیماری جدی باشد؟

    بله، ممکن است نشان دهنده بروز دیابت، اختلالات کبدی و .‌‌.. باشد. پس اگر به شکل شدید رخ داد نباید آن را نادیده بگیرید.
  3. آیا خشکی پوست در بارداری پس از بارداری از بین می‌رود؟

    در اکثر موارد بله، اما گاها ممکن است پس از زایمان نیز پوست همچنان خشک و زبر باقی بماند.
  4. آیا خشکی پوست در دوران بارداری خطرناک است؟

    خیر، معمولأ خطرناک نیست. اما در برخی مواقع نشان دهنده بروز یک مشکل جدی است یا با عفونت ‌پوست همراه خواهد بود. در این‌ صورت خشکی پوست به یک عارضه خطرناک تبدیل می‌شود.
  5. خشکی پوست در بارداری از چه زمانی شروع می‌شود؟

    خشکی پوست معمولا در ۳ ماهه دوم و سوم بارداری آغاز می‌شود. اما احتمال بروز آن در ۳ ماهه اول بارداری نیز وجود دارد.
خواندن 172 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.