میگرن در بارداری میگرن در بارداری متخصص زنان، زایمان و نازایی

میگرن در بارداری

پنج شنبه, 17 فروردين 1402 ساعت 06:27
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

آیا این مطلب برای شما مفید است؟

اگر شما هم جزء میلیون‌ها زنی هستید که دوره شیرین بارداری را تجربه می‌کنند به شما تبریک می‌گوییم! اما باید بدانید که بارداری نقطه شروع تغییراتی گسترده در بدن است.
ممکن است دردهای شدیدی را تجربه کنید، دچار عارضه‌های مختلف شوید و استرس زیادی داشته باشید. یکی از مشکلاتی که احتمال دارد در زمان حاملگی با آن مواجه شوید میگرن است.
میگرن حاملگی بسیار شایع است و علائم آن در هر فردی متفاوت‌ خواهد بود. حال آیا میگرن در بارداری خطرناک است؟ چگونه تشخیص داده می‌شود؟ آیا میگرن در دوران بارداری قابل درمان است؟ در ادامه این مطلب با ما همراه بمانید تا به این پرسش‌ها پاسخ دقیق و قطعی دهیم.

آیا میگرن در بارداری خطرناک است؟

آیا میگرن در بارداری مشکلات خاصی را ایجاد می‌کند؟

میگرن نوعی سردرد شدید و آزاردهنده است که می‌تواند سبب بی‌تابی مادران باردار شود. این عارضه در بسیاری از زنان رخ داده و در دوران حاملگی کاملا طبیعی است‌.
میگرن معمولا خطرناک نیست و مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند. اما گاهی این عارضه در نوع حاد رخ داده و اینگونه ممکن است نشان دهنده بروز مشکلی جدی باشد.
در اینگونه مواقع می‌توان گفت که میگرن خطرناک بوده و بر سلامت مادر و جنین تاثیرات منفی دارد. حال گرچه این عارضه بسیار شایع است اما همه افراد آن را تجربه نمی‌کنند.
حتی گاهی ممکن است کسانی که قبل از بارداری میگرن داشته‌اند، با شروع دوره حاملگی بهبود پیدا کنند.

چه زمانی میگرن در دوران بارداری خطرناک است؟

خطرناک بودن میگرن در دوران بارداری

در حالت کلی اگر میگرن شما با موارد زیر همراه بود خطرناک است و باید به پزشک مراجعه کنید:

  1. بروز سردرد شدید در ساعات طولانی
  2. بروز حملات مکرر و به دفعات زیاد
  3. سردرد همراه با تاری دید
  4. سردرد همراه با کاهش تمرکز
  5. کاهش حرکات جنین

علائم حملات میگرن در دوران بارداری چیست؟

علائم حملات میگرن در حاملگی

میگرن در دوران بارداری با نشانه‌های زیادی همراه بوده و همین تشخیص آن را ساده‌تر می‌کند. در زیر به بررسی مهمترین علائم این عارضه پرداخته‌ایم:

  1. حساسیت به نور میگرن در بارداری می‌تواند با حساسیت به نور همراه باشد. در این مواقع فرد تمایل دارد در محیطی تاریک استراحت کند و اینگونه سریع‌تر هم بهبود می‌یابد.
  2. حساسیت به صدا وقتی میگرن بروز پیدا می‌کند فرد به کوچکترین صداها نیز واکنش نشان داده و نمی‌تواند آن‌ها را تحمل کند.
  3. حالت تهوع حالت تهوع در بارداری بسیار طبیعی است. اما در صورت بروز میگرن می‌تواند تشدید شود.
  4. گردن درد درد ناشی از میگرن بیشتر ناحیه سینوس‌ها را درگیر می‌کند. اما گاهی درد به قسمت گردن نیز منتقل خواهد شد.
  5. حساسیت به لمس میگرن در دوران بارداری می‌تواند سبب حساسیت به لمس شود. در این صورت ممکن است شانه کردن موها، خوابیدن بر روی بالشت و ... دشوار شود.
  6. افسردگی میگرن اگر به صورت مکرر رخ دهد ممکن است سبب افسردگی مادر نیز بشود. چرا که قطعا تحمل درد‌های طولانی مدت برای مادران باردار بسیار دشوار است.
  7. تاری دید بروز میگرن حاد باعث اختلال در بینایی می‌شود. به طوری که فرد تاری دید را تجربه می‌کند.

میگرن در بارداری چگونه تشخیص داده می‌شود؟

نحوه تشخیص میگرن در بارداری

تشخیص میگرن معمولا کار دشواری نیست. گاهی ممکن است به دلیل بروز عارضه‌ای به نام پره اکلامپسی دچار میگرن‌ شوید. به همین دلیل پزشک ابتدا وجود یا عدم وجود این عارضه در بدن شما را بررسی می‌کند.
در ادامه روش‌های تشخیص این بیماری در دوران حاملگی را بیان کرده‌ایم:

  1. بررسی سوابق پزشکی بیمار سپس سوابق پزشکی و شرح حال شما را مورد سنجش قرار داده و سعی می‌کند با توجه به علائمی که دارید میگرن و علت آن را تشخیص دهد.
  2. تصویربرداری البته برای تشخیص دقیق‌تر می‌توان سی تی اسکن و آزمایش‌های رادیولوژی انجام داد. اما چون این آزمایشات برای جنین مضر هستند، بهتر است در دوران بارداری انجام نشوند.

نحوه درمان میگرن در دوران حاملگی

میگرن در بارداری چگونه درمان می‌شود؟

درمان میگرن در بارداری با محدودیت‌های فراوانی روبرو خواهد بود. چون پزشک باید فرآیند درمان را به گونه‌ای پیش ببرد که هیچ عوارضی برای مادر و جنین نداشته باشد.
در درجه اول توصیه می‌کنیم برای بهبود میگرن دارو مصرف نکنید و سعی نمایید با انجام روش‌های خانگی این عارضه را بهبود بخشید. چرا که بسیاری از داروهای درمان میگرن عوارض زیادی برای مادر و جنین دارند.
اما اگر سردرد شما در نوع حاد رخ دهد ممکن است پزشک برخی داروهای خاص را برایتان تجویز کند‌. این کار باید با دقت زیادی انجام شود. چرا که قطعا همه داروهای مسکن نمی‌توانند برای مادر و جنین بی خطر باشند.
حال نکته مهمتر این است که برای درمان میگرن در بارداری به هیچ عنوان به صورت خودسرانه دارو مصرف نکنید. حتی مصرف یک‌ مسکن ساده هم می‌تواند بر سلامت شما تاثیرات منفی داشته باشد.

برای سردرد میگرنی در بارداری به چه دکتری مراجعه کنم؟

برای درمان این نوع سردرد توصیه می‌کنیم پیش از هر چیزی با متخصص زنان مشورت کنید. چرا که پزشک زنان باید شرایط کلی شما و جنین را مورد بررسی قرار دهد. سپس ممکن است شما را به یک متخصص مغز و اعصاب نیز ارجاع داده تا درمانتان را به شیوه جدی‌تری آغاز کنید.

آیا مصرف داروهای میگرن در بارداری مجاز است؟

مصرف اکثر داروهای تسکین دهنده میگرن در بارداری مجاز نیست. چرا که گاها می‌توانند خطراتی را به همراه داشته باشند. اما پزشکان ممکن است با دقت و احتیاط برخی داروهای خاص و ایمن را برای مادران باردار تجویز کنند.

مصرف داروهای میگرن چه تاثیری بر بارداری دارد؟

تاثیر داروهای میگرن بر بارداری

مصرف داروهای میگرن که برای زنان باردار مجاز نیستند، می‌تواند اثرات منفی بر بارداری داشته باشد. برخی عوارض احتمالی این داروها عبارت‌اند از:

  1. خونریزی
  2. بروز نقص مادرزادی در جنین
  3. عدم رشد کافی جنین
  4. سقط جنین

معرفی داروهای غیرمجاز برای میگرن در دوران حاملگی

داروهای غیر مجاز برای درمان میگرن در بارداری

اگر شما نیز جز مادران بارداری هستید که به میگرن دچار شده‌اید، بهتر است با برخی داروهای غیر مجاز درمان این عارضه آشنایی داشته باشید. در زیر به معرفی این داروها پرداخته‌ایم:

  1. مسکن‌ها مسکن‌هایی مثل استامینوفن و داروهای ضد التهابی بسیار کلی عمل می‌کنند. یعنی تنها میگرن را به صورت اختصاصی درمان نکرده و بر تمام بخش‌های بدن تاثیر می‌گذارند. پس بهتر است از مصرف آن‌ها خودداری شود.
  2. ارگوتامین‌ها مصرف ارگوتامین‌ها نیز برای درمان میگرن در بارداری مجاز نیست. این دارو‌ها به صورت اختصاصی برای درمان میگرن تولید می‌شوند. اما می‌توانند خطر زایمان زودرس و بروز نقص مادرزادی را افزایش دهند. مخصوصا اگر از آنها در ۳ ماهه اول یا دوم بارداری استفاده کنید. در نتیجه پزشکان توصیه می‌کنند زنان باردار از مصرف این نوع دارو اجتناب نمایند.
  3. تریپتان‌ها نمی‌توان به طور قطعی گفت که تریپتان‌ها برای مادر و جنین خطرناک هستند. چون هنوز تحقیقات کاملی بر روی آنها انجام نشده است. اما به هر حال این نوع دارو نیز ممکن است اثراتی منفی بر سلامت جنین داشته باشند. پس بهتر است برای درمان میگرن در بارداری از پزشک خود بخواهید تا این نوع دارو و اثر آن بر روی شما را مورد بررسی قرار دهد.

درمان خانگی میگرن در بارداری

روش‌های خانگی مفید برای درمان میگ گرن در حاملگی

برخی درمان‌های خانگی در دوران بارداری وجود دارند که می‌توانند میگرن را تا حد زیادی بهبود بخشند. بهترین درمان‌های خانگی این عارضه عبارت‌اند از:

  1. استراحت کردن گاها دلیل بروز میگرن عدم خواب کافی در دوران بارداری است‌. توصیه می‌کنیم ساعاتی را استراحت کنید تا درد به مرور تسکین یابد.
  2. ورزش کردن ورزش کردن می‌تواند عملکرد عروق مغزی را بهبود بخشیده و اینگونه درد میگرن را نیز تسکین دهد. البته توجه داشته باشید که در این دوران ورزش‌های سبک مثل یوگا و پیاده روی توصیه می‌شود.
  3. استفاده از کمپرس سرد یا گرم یکی از بهترین روش‌هایی که به درمان میگرن در بارداری کمک می‌کند استفاده از کمپرس سرد است. یک تکه یخ را درون یک حوله قرار دهید. سپس آن را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی پیشانی گذاشته تا با کاهش التهاب درد میگرن را برطرف کنید. اگر از این روش نتیجه نگرفتید گرمادرمانی را امتحان کنید. در روش گرما درمانی باید آب نسبتا گرم را درون یک کیسه ریخته و سپس آن را بر روی پیشانی قرار دهید.
  4. محدود کردن مصرف کافئین گاهی علت بروز سردردهای میگرنی مصرف کافئین است. پس تا حد امکان مصرف آن‌ را محدود کنید.

روش‌های پیشگیری از میگرن در بارداری

چگونه می‌توان از سردردهای میگرنی در بارداری پیشگیری کرد؟

سردردها میگرنی گاها می‌توانند بسیار عذاب آور باشند. پس بهتر است تا حد امکان از بروز آنها جلوگیری کنید. برای پیشگیری از حملات میگرن در دوران بارداری به نکات زیر توجه نمایید:

  1. حداقل ۸ ساعت خواب شبانه داشته باشید.
  2. مصرف غذای تند را محدود کنید.
  3. روزانه ۱۰ لیوان آب بنوشید.
  4. در کلاس‌های بیوفیدبک شرکت کنید.
  5. وعده و میان وعده‌های غذایی‌تان را در ساعاتی مشخص مصرف کنید.

عوارض احتمالی میگرن در بارداری

میگرن در حاملگی چه عوارضی دارد؟

میگرن خفیف در دوران بارداری معمولا خطرناک نیست. اما میگرن حاد می‌تواند با عوارض زیر همراه باشد:

  1. فشار خون بالا میگرن ممکن است فشار خون افراد را به شکل چشمگیری افزایش دهد. این مسئله با خطرات جبران ناپذیری همراه خواهد بود‌. چرا که بالا رفتن فشار خون احتمال آسیب دیدگی قلب، کلیه، چشم ها و ... وجود دارد.
  2. زایمان زودرس میگرن حاد گاها سبب زایمان زودتر از موعد می‌شود. این مسئله نیز برای مادر و جنین خطرآفرین خواهد بود‌.
  3. تولد نوزاد با وزن کم میگرن در بارداری روند رشد جنین را مختل می‌کند. در نتیجه سبب می‌شود نوزادان در هنگام تولد وزن بسیار کم و غیرعادی داشته باشند‌.
  4. سقط جنین در برخی موارد نادر میگرن می‌تواند با تاثیر گذاشتن بر جفت سبب مرگ جنین شود.

علل سر درد میگرنی در بارداری

علل سردردهای میگرنی در دوران بارداری چیست؟

علت بروز میگرن در بارداری هنوز به طور دقیق مشخص نشده است. اما پزشکان بر این باورند که عوامل زیر می‌توانند سبب بروز این عارضه شوند:

  1. فشار خون در دوران بارداری حجم خون به شدت افزایش می‌یابد. همین می‌تواند سبب بالا رفتن فشار خون شود. در این صورت احتمال بروز حملات میگرنی وجود دارد.
  2. وراثت اگر در خانواده فردی سابقه بروز میگرن حاملگی وجود داشته باشد، احتمالا او نیز به این عارضه دچار می‌شود. این احتمال در افرادی که پیش از بارداری نیز میگرن را تجربه کرده اند بالاتر است.
  3. کم آبی بدن اگر بدن دچار کم آبی شود عروق مغزی نیز عملکرد مطلوبی نخواهند داشت‌. به همین دلیل کم آبی می‌تواند از عوامل مهم میگرن در بارداری به شمار رود.
  4. رژیم غذایی نامناسب مصرف مواد غذایی محرک مثل سوسیس و کالباس، نوشیدنی‌های حاوی الکل، غذاهای چرب و تند و... می‌تواند سبب بروز میگرن شود. همچنین مصرف کافئین نیز در بروز میگرن بی‌تاثیر نیست‌. مثلا اگر خوردن کافئین را به صورت ناگهانی محدود کنید، بی شک سردرد‌های میگرنی را تجربه خواهید کرد.
  5. تغییرات هورمونی برخی مطالعات نشان می‌دهند که تغییرات هورمونی نیز می‌تواند در بروز میگرن نقش داشته باشد. چرا که معمولا از زمان تولید هورمون استروژن زنان باردار سردردهای شدید و خفیف را تجربه می‌کنند.
  6. تحریک عروق مغزی ششمین علت میگرن در بارداری تحریک عروق مغزی است. در زمان بارداری سلول‌های مغزی بر انگیخته شده و موادی شیمیایی را تولید خواهند کرد. این مواد شیمیایی سبب تحریک و التهاب عروق مغزی شده و در نتیجه عارضه میگرن بروز پیدا می‌کند.

محرک‌های میگرن در بارداری کدام‌اند؟

محرک‌های میگرن در دوران حاملگی

مهمترین محرک‌های بروز میگرن در دوران بارداری شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. استرس و اضطراب
  2. بی خوابی
  3. حذف وعده‌های غذایی
  4. مصرف شیرینی‌جات
  5. قرار گرفتن در محیط‌های گرم
  6. قرارگرفتن در معرض بوهای تحریک کننده
  7. مصرف غذاهای حاوی نگهدارنده

تاثیر میگرن در بارداری بر جنین چیست؟

میگرن بارداری می‌تواند سبب بروز درد شدید و آزاردهنده برای فرد شود. به همین دلیل قطعا بر مادر تاثیرات منفی زیادی خواهد داشت.
حال بیایید تاثیر میگرن بر جنین را نیز مورد بررسی قرار دهیم. اگر میگرن در نوع حاد رخ دهد قطعا در رشد جنین نیز تاثیرات منفی خواهد گذاشت. اما نوع خفیف آن هیچ خطری برای جنین شما به همراه ندارد و جای نگرانی نیست.

آیا میگرن در بارداری با جنسیت جنین ارتباط دارد؟

برخی بر این باورند که اگر جنین پسر باشد، احتمال بروز سردردهای میگرنی بالاتر است. اما این مسئله از نظر علمی صحت ندارد. پس می‌توان گفت که جنسیت جنین بروز و میگرن ارتباط خاصی با هم ندارند و زنان باردار با هر نوع جنینی ممکن است این عارضه را تجربه کنند.

درمان‌های پیشگیرانه برای سردرد میگرنی در بارداری کدامند؟

درمان‌های پیشگیرانه برای سردرد میگرنی در حاملگی

برخی درمان‌های پیشگیرانه برای میگرن در بارداری وجود دارند. این درمان‌ها تعداد حملات میگرنی آینده را کاهش داده یا از بروز آن‌ها جلوگیری می‌کنند. در زیر به معرفی آنها پرداخته‌ایم:

  1. مصرف دارو

    ابتدا می‌توانید به یک پزشک مغز و اعصاب مراجعه کرده و از او بخواهید که جهت پیشگیری برایتان دارویی تجویز کند. پزشک با احتیاط کامل کم‌ترین دوز دارو را برای شما در نظر گرفته و می‌توانید با مصرف آن از بروز حملات شدیدتر جلوگیری کنید. اما بازهم تاکید می‌کنیم که بدون مشورت با پزشک هیچگونه دارویی مصرف نکنید.
  2. سفالی

    حملات میگرن در بارداری با استفاده از دستگاه سفالی نیز قابل پیشگیری هستند. این دستگاه توسط سازمان غذا و دارو آمریکا تایید شده و کاملا ایمن است. سفالی یک دستگاه شبیه به هدبند است که روزانه ۲۰ دقیقه برروی پیشانی قرار می‌گیرد. این دستگاه می‌تواند پالس‌هایی را برروی پوست ایجاد کرده و اعصاب را تحریک کند. در نتیجه به کاهش تعداد دفعات بروز میگرن بسیار کمک می‌کند.
  3. SpringTMS

    SpringTMSیک آهنربای مغناطیسی بوده که در دفع حملات و کاهش درد موثر است. وقتی اولین نشانه‌های بروز میگرن را مشاهده می‌کنید، باید این آهنربا را بر روی گردن قرار دهید. این ابزار بر روی مغز تاثیر گذاشته و اعصاب را نیز تحریک می‌کند. اما معمولا عوارضی به همراه ندارد و ایمن است.

سوالات متداول

  1. آیا میگرن در بارداری قابل درمان است؟

    بله، با انجام روش‌های خانگی و مصرف دارو تحت نظر پزشک می‌توانید این عارضه را درمان نمایید‌.
  2. آیا حاملگی بر افزایش یا کاهش حملات میگرنی تاثیری دارد؟

    بله، اما تاثیر آن در هر فرد متفاوت است.
  3. آیا هر نوع سر دردی در بارداری به دلیل میگرن است؟

    خیر، سردردهای بارداری انواع مختلفی دارند و میگرن تنها یکی از آن‌هاست.
خواندن 194 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.