آکنه و جوش در بارداری آکنه و جوش در بارداری متخصص زنان، زایمان و نازایی

آکنه و جوش در بارداری

دوشنبه, 14 فروردين 1402 ساعت 07:33
این مورد را ارزیابی کنید
(2 رای‌ها)

در این مطلب چه چیزی مطالعه خواهید کرد؟

بارداری تجربه‌ای جذاب و لذت بخش برای خانم‌ها است. چون می‌خواهند موجودی زیبا و دوست داشتنی را به دنیا آورده و مادر شدن را تجربه کنند.
اما از تمامی این لذت‌ها که بگذریم، بارداری دشواری‌های خاص خود را نیز دارد.
یکی از چالش‌هایی که در دوران حاملگی با آن مواجه می‌شوید بروز آکنه و جوش‌های پوستی حاملگی است. این مسئله چون بر روی ظاهر شما تاثیرات منفی دارد ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفستان شود.
حال آیا آکنه و جوش بارداری درمان دارد؟ علت بروز آن چیست؟ برای درمان آن به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
حتما این سوالات ذهن شما مادران جوان را نیز به خود مشغول کرده است.
در ادامه این مطلب قصد داریم در خصوص جوش و آکنه حاملگی توضیحات مفید و کاملی را ارائه نموده و به این پرسش‌ها نیز پاسخ دهیم‌. تا انتها با ما همراه بمانید.

آکنه و جوش بارداری چیست؟

آکنه و جوش حاملگی چیست؟

آکنه و جوش در واقع نوعی عارضه پوستی بوده که در میان خانم‌های باردار بسیار شایع است. جوش یا آکنه به صورت برجسته بر روی پوست پدید آمده و می‌توانند در زیبایی ظاهری مادران باردار تاثیر منفی داشته باشند.
این مشکل به علت افزایش تولید چربی پوست (سبوم) رخ می‌دهد. آکنه و جوش معمولا بر روی نقاطی مثل پیشانی، گونه‌ها، کمر، پاها و ... ظاهر می‌شوند.
اما در حالت کلی احتمال پدید آمدن آنها بر روی هر نقطه‌ای از بدن وجود دارد. در دوران بارداری بدن دستخوش تغییراتی گسترده شده و همین تغییرات می‌توانند سبب بروز جوش و آکنه شوند.

آیا جوش زدن در دوران حاملگی طبیعی است؟

آکنه و جوش بارداری کاملا طبیعی است و معمولا جای نگرانی نیست. به طوری که از هر ۲ زن باردار یک نفر این مشکل را تجربه می‌کند.
در واقع فرایند بارداری به خودی خود سبب بروز عارضه‌های پوستی نظیر جوش و آکنه می‌شود. پس اگر در هر دوره‌ای از بارداری هستید و دچار جوش و آکنه‌های پوستی شده‌اید نگران نباشید.
چون جوش‌ها گرچه در ظاهر شما تاثیر می‌گذارند، اما خطرناک نبوده و عوارضی ایجاد نمی‌کنند.

چه زمانی برای آکنه و جوش حاملگی به پزشک مراجعه کنیم؟

زمان مراجعه به پزشک برای آکنه و جوش بارداری

گفتیم که آکنه و جوش بارداری عملا عارضه خطرناکی نیست. اما‌ گاهی این عارضه به شکلی رخ می‌دهد که نگران کننده است و باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر دلیل بروز جوش مشکلات کبدی یا کلیوی باشد، احتمال جمع شدن نمک صفراوی در زیر پوست وجود دارد. در این صورت احتمال آسیب رسیدن به جنین نیز افزایش می‌یابد.
همچنین اگر جوش‌ها در بیش از پنجاه درصد از صورت یا ناحیه سینه شما ظاهر شوند و به قدری شدید باشند که ایجاد زخم کنند، ممکن‌ است‌ خطراتی به همراه داشته باشند.
پس اگر چنین شرایطی را تجربه کردید، فورا به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

انواع جوش در دوران بارداری

انواع جوش حاملگی

آکنه و جوش بارداری انواع مختلفی داشته و برای درمان سریع‌تر می‌بايست نوع آنها مشخص شود. در زیر به بررسی شایع‌ترین انواع جوش و آکنه حاملگی پرداخته‌ایم:

  1. پیلونیدال

    این نوع جوش بسیار چرکی و بدبو بوده و در برخی مواقع خاص ممکن است برای درمان آن از روش جراحی استفاده شود. جوش و آکنه پیلونیدال بیشتر در ناحیه باسن و ران ظاهر می‌شوند.
  2. کاربونکل

    این نوع جوش به صورت شبکه‌ای و زیر پوستی بروز پیدا می‌کنند. کاربونکل‌ها معمولا درد شدیدی ایجاد کرده و می‌توانند سبب ایجاد زخم بر روی پوست شوند.
  3. بارتولین

    دیگر انواع آکنه و جوش بارداری بارتولین‌ها هستند. اگر غده بارتولین عفونت داشته باشد، این نوع جوش بر روی بدن ظاهر می‌شوند. جوش و آکنه بارتولین درد شدیدی ایجاد کرده و کیستی هستند.
  4. کیستی

    جوش‌های کیستی معمولا شایع نیستند. اگر باکتری‌ها بتوانند به عمق پوست راه یابند و عفونت ایجاد کنند، شاهد بروز این نوع جوش خواهیم بود. جوش‌های کیستی اصولا بزرگتر و برآمده‌تر از دیگر انواع جوش در دوران بارداری هستند‌.
  5. کومدون

    جوش‌های کومدون سر سیاه و سر سفید هستند. این نوع جوش التهاب ایجاد نکرده و دردی به همراه ندارند. چون در منافذ پوست ظاهر می‌شوند و حاد و شدید نیستند‌.

جوش‌های بارداری از چه زمانی ظاهر می‌شوند؟

آکنه و جوش بارداری در اکثر موارد از ۳ ماهه نخست بارداری ایجاد می‌شوند. چون در ۳ ماهه اول تغییرات بدنی شروع شده و همین سبب بروز جوش و آکنه خواهد شد.
اما‌ گاهی ممکن است در ۳ ماهه دوم‌ یا سوم نیز شاهد ظهور جوش بر روی پوستتان باشید. این مورد نیز کاملا طبیعی است و زمان بروز این مشکل ممکن است در هر یک از زنان باردار متفاوت باشد.

علل ایجاد آکنه و جوش در بارداری

علل آکنه و جوش حاملگی

بروز آکنه و جوش بارداری دلایل متعددی دارد. یافتن دلیل بروز جوش می‌تواند در درمان سریع‌تر بسیار کمک کننده باشند. به همین دلیل در زیر به بررسی اصلی‌ترین عوامل بروز این عارضه پوستی پرداخته‌ایم:

  1. رژیم‌ غذایی نامناسب شایع‌ترین دلیلی که باعث بروز جوش و آکنه می‌شود، پیروی از یک رژیم غیر اصولی است‌. خانم‌های باردار معمولا اشتهای زیادی دارند. به همین دلیل ممکن است غذاهای مختلفی را در طول روز میل کنند.
    مصرف مواد غذایی شیرین و چرب می‌تواند سبب بروز جوش و آکنه شود.
  2. تغییرات هورمونی در دوران بارداری زنان دچار تغییرات هورمونی می‌شوند. چرا که بدن‌ شروع به تولید هورمون استروژن می‌کند‌. این هورمون سبب می‌شود غدد پوست چربی بیشتری تولید کنند.
    چربی تولید شده نیز منافذ پوست را مسدود کرده و در نهایت شاهد بروز آکنه و جوش بارداری خواهیم بود.
  3. استرس زیاد همیشه توصیه می‌شود خانم‌های باردار به آرامش خود اهمیت داده و از استرس و اضطراب دور بمانند. اگر مرتبا استرس زیادی را تجربه کنید تعادل هورمون‌ها در بدنتان به هم می‌خورد.
    در نتیجه همین مسئله نیز می‌تواند جوش و آکنه پوستی ایجاد کند. اما متاسفانه استرس در میان خانم‌های باردار بسیار شایع است و دلایل زیادی نیز دارد.
  4. ژنتیک جوش زدن در بسیاری از خانم‌ها ارثی و ژنتیکی است. این دسته از خانم‌ها در دوران بارداری نیز دچار جوش و آکنه شده و احتمال بروز این مشکل در آن‌ها نسبت به سایرین بالاتر است‌.
  5. عدم دفع سموم آکنه و جوش بارداری می‌تواند به علت عدم دفع سموم نیز رخ دهد. در زمان حاملگی بدن قابلیت دفع سموم کمتری خواهد داشت. چون باید آب را درون خود حفظ کند.
    به همین دلیل سموم ممکن است درون منافظ پوست قرار بگیرند‌. در این صورت قطعا ترکیب آن‌ها با چربی پوست سبب بروز جوش و آکنه خواهد شد.
  6. کشیده شدن پوست در زمان حاملگی پوست زنان کشیده می‌شود تا بتواند تورم و افزایش وزن را تحمل کند‌. حال برخی از پزشکان معتقدند کشیده شدن پوست سبب تحریک آن و بروز جوش و آکنه می‌شود.
  7. ضعیف شدن‌ سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری سیستم ایمنی بدن سرکوب می‌شود. چون باید جنین را به عنوان عضوی از بدن مادر پذیرفته و به آن آسیبی نرساند.
    در این صورت ممکن است کلیه و کبد مادر دچار مشکلاتی شوند‌. با بروز مشکل در این نواحی بدن احتمال بروز آکنه و جوش بارداری نیز وجود دارد.
  8. افزایش فشار خون آخرین علتی که می‌تواند ایجاد کننده جوش و آکنه بر روی پوست باشد افزایش فشار خون است.
    در زمان بارداری فشار خون زنان به طور چشمگیری بالا رفته و این مسئله می‌تواند ظهور جوش و آکنه، خارش یا حساسیت‌های پوستی را به همراه داشته باشد.

نحوه درمان آکنه و جوش در دوران حاملگی

برای درمان آکنه و جوش بارداری انواع روش‌های کلینیکی و خانگی قابل انجام هستند. در درجه اول پزشکان بیشتر توصیه می‌کنند به روش‌های خانگی این عارضه را بهبود بخشیده و دارو مصرف نکنید.
اما اگر جوش و ‌آکنه حاد بوده و در حال گسترش باشد ممکن‌ است پزشک برخی داروها را برایتان تجویز کند. همچنین می‌توانید از پمادهای موضعی ضد جوش نیز استفاده کنید.
اما نکته قابل توجه این است که مصرف هرگونه دارو بدون مشورت با پزشک ممنوع است.

برخی داروهای درمان آکنه در بارداری که ممکن است باعث بروز نقص‌های مادرزادی شوند

داروهای خطرناک برای درمان آکنه و جوش در بارداری

داروهایی وجود دارند که می‌توانند جوش و آکنه دوران بارداری را به سرعت بهبود بخشند.‌ اما متاسفانه استفاده از آنها عوارضی به همراه داشته و ممکن است جنین شما با برخی نقص‌های مادرزادی متولد شود. به همین دلیل مصرف آن‌ها به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.
این داروها عبارت‌اند از:

  1. ایزوترتینوئین
  2. داروهای هورمون درمانی
  3. تراسایکلین‌های خوراکی
  4. رتینوئید‌ها مثل: ترتینوئین، تازاروتن، آداپالن

برای آکنه و جوش در حاملگی به چه دکتری مراجعه کنم؟

برای درمان آکنه و جوش بارداری می‌بايست به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. چرا که پزشک پوست می‌تواند با توجه با شرایط شما بهترین و موثرترین روش درمان را تجویز کند.
اما اگر احتمال می‌دهید که بروز این عارضه به دلیل وجود بیماری‌های زمینه‌ای خطرناک است، مراجعه به پزشک زنان نیز برای بررسی دقیق‌تر توصیه می‌شود.

آکنه و جوش بارداری تا چه زمانی باقی می‌ماند؟

آکنه و جوش معمولا در ۳ ماهه دوم ‌بارداری یا پس از وضع حمل از بین می‌روند. اما گاهی ممکن است بعد از زایمان نیز جوش‌های ریزی بر روی پوستتان مشاهده کنید.
البته این مورد در صورتی رخ می‌دهد که شما قبل از حاملگی نیز به عارضه پوستی جوش و آکنه دچار بوده باشید.

جوش روی شکم در دوران حاملگی نشان دهنده چیست؟

آکنه و جوش بارداری در نقاط مختلفی از بدن‌ ظاهر می‌شوند. اما جوش شکم و اطراف ناف بسیار شایع‌تر بوده و اکثر خانم‌های باردار آن را تجربه می‌کنند.
ظهور جوش بر روی شکم نشانه حساسیت به جفت است. این نوع جوش و آکنه ممکن است حتی بعد از زایمان نیز مشاهده شود اما خطر خاصی به همراه ندارد.

کدام مادران بیشتر در معرض جوش و آکنه در بارداری هستند؟

مادرانی که بیشتر از سایر مادران در معرض آکنه و جوش در دوران بارداری هستند

برخی مادران به علت شرایط خاصی که دارند بیش از سایرین دچار آکنه و جوش بارداری می‌شوند. این دسته از مادران عبارت‌اند از:

  1. افرادی که سابقه ژنتیکی جوش و آکنه را دارند.
  2. خانم‌هایی که دارای پوست روشن هستند.
  3. افرادی که برای اولین بار بارداری را تجربه می‌کنند.
  4. کسانی که جنین پسر باردار هستند.
  5. افرادی که چند قلو باردارند.
  6. خانم‌هایی که در محیط‌های پرتنش و ناآرام زندگی می‌کنند.

نکات مراقبت از پوست دارای جوش و آکنه در دوران بارداری

برای مراقبت از پوست دارای جوش و آکنه و آکنه در بارداری چکار کنم؟

اگر دچار آکنه و جوش بارداری شده‌اید، می‌بايست به برخی نکات مراقبتی توجه کنید. این نکات از گسترش جوش و آکنه جلوگیری کرده و به درمان هرچه سریع‌تر شما نیز کمک می‌کنند. در زیر به بررسی این نکات مراقبتی پرداخته‌ایم:

  1. از نور خورشید دور بمانید. اگر مرتبا در معرض نور خورشید قرار بگیرید، بی شک غدد چربی پوست شما تحریک می‌شود. اینگونه ممکن است تولید چربی پوست افزایش یافته و جوش و آکنه نیز تشدید شوند.
    پس بهتر است تا حد امکان از نور خورشید دور بمانید. اگر هم قصد خروج از منزل را داشتید، حتما از ضد آفتاب استفاده کنید.
  2. از شوینده‌های مناسب استفاده کنید. دیگر نکته مراقبتی در خصوص آکنه و جوش بارداری استفاده از شوینده‌های مناسب است. شوینده‌ها چربی پوست را کاهش داده و به درمان جوش و آکنه بسیار کمک می‌کنند.
    البته شوینده شما باید پی اچ پایینی داشته باشد و قبل از مصرف نیز با پزشک مشورت نمایید.
  3. پوست خود را مرطوب نگه دارید. اگر پوست شما خشک باشد بیشتر مستعد جوش زدن خواهید بود. پس تا حد امکان پوست خود را مرطوب نگه دارید. برای این ‌کار می‌توانید از مرطوب کننده‌ها استفاده کنید.
    استفاده از آنها باعث آبرسانی پوست و ‌باز شدن منافذ آن می‌شود. اینگونه از تشدید آکنه و جوش بارداری نیز جلوگیری خواهد شد.
  4. مصرف اسکراب را محدود کنید. اگر عادت به استفاده از اسکراب‌ها دارید می‌بايست این کار را تا مدتی ترک کنید.
    اسکراب‌ها لایه‌بردار بوده و باعث خشکی پوست می‌شوند. اینگونه می‌توانند جوش و آکنه را نیز گسترش داده و تشدید کنند.
  5. در مصرف لوازم آرایشی دقت کنید. اگر آرایش می‌کنید از وسایلی استفاده کنید که ضد آکنه و بدون چربی باشند تا سبب تشدید جوش نشوند.
  6. بهداشت را رعایت کنید. اگر موهای شما سریع چرب می‌شود فورا آن‌ها را شستشو دهید. شستن دست‌ها نیز بسیار توصیه می‌شود. چون ممکن است اینگونه باکتری‌ها از طریق مو و دست به سطح پوست منتقل شوند. همچنین روبالشتی و حوله خود را نیز مرتبا تعویض کنید.

روش‌های خانگی برای درمان جوش و آکنه بارداری

کدام روش‌های خانگی برای درمان جوش و اکنه در حاملگی مناسب هستند؟

توصیه ما به شما این است که تا حد امکان از مصرف دارو پرهیز کرده و با کمک‌ درمان‌های خانگی آکنه و جوش بارداری را بهبود بخشید. اما در خصوص این نوع درمان‌ها نیز حتما با پزشک خود مشورت کنید.
در زیر به معرفی چند درمان خانگی تاثیرگذار برای جوش و آکنه حاملگی پرداخته‌ایم:

  1. ترکاندن جوش‌ها ممنوع! ترکاندن جوش‌ها نه‌ تنها کمکی به درمان شما نمی‌کند، بلکه باعث تکثیر آنها نیز می‌شود. پس تحت هیچ شرایطی اقدام‌ به این کار نکنید.
  2. از روغن‌های گیاهی استفاده کنید. استفاده از روغن‌های گیاهی همانند روغن نارگیل نیز به درمان‌ شما کمک می‌کند. چرا که روغن‌ها به رفع باکتری و قارچ‌ها از سطح پوست کمک کرده و می‌توانند در درمان آکنه و جوش بارداری بسیار موثر باشند.
  3. از لباس‌های آزاد و نخی استفاده کنید. پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان ممکن است باعث تشدید جوش‌ها شود. اما استفاده از لباس‌های آزاد و نخی باعث تنفس پوست شده و اینگونه به درمان آکنه نیز کمک می‌کند.
  4. از آلوئه ورا استفاده کنید. آلوئه ورا حاوی مواد مغذی زیادی برای پوست بوده و به آبرسانی آن نیز کمک‌ می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم از شیره درونی این‌ گیاه به صورت موضعی استفاده کنید.
  5. آب بنوشید. مصرف آب نیز در درمان آکنه و جوش بارداری بسیار موثر است. این‌ کار کمک می‌کند تا بدن شما سموم بیشتری را دفع کند. همچنین پوستتان نیز هیدراته و آبرسانی می‌شود. در نتیجه این کار جوش و آکنه‌های پوستی را تا حد زیادی از بین می‌برد.
  6. رژیم غذایی مناسب داشته باشید. اگر در برنامه غذایی خود از مواردی مثل بادمجان، سس‌های تند، سوسیس و کالباس، شیرینی‌جات، غذاهای سرخ کرده و ... استفاده کنید، بی شک دچار التهاب و جوش پوستی خواهید شد.
    پس بهتر است برای درمان مصرف این نوع مواد غذایی را کاهش داده و در مقابل بیشتر از میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنید.
  7. از سرکه سیب استفاده کنید. سرکه می‌تواند سبب سوزاندن آکنه و جوش بارداری شود. یک پنبه کوچک‌ را به دو قاشق سرکه سیب آغشته ‌کنید. سپس با استفاده از پنبه پوستتان را تمیز کنید تا مواد آن کاملا جذب شود.
  8. از عسل استفاده کنید. عسل التهابات پوستی را کاهش داده و به همین واسطه در درمان جوش و آکنه نیز موثر است. بهتر است عسل را با مقداری شیر مخلوط کرده و به عنوان ماسک از آن استفاده کنید.

سوالات متدوال

  1. آیا ممکن است آکنه و جوش در بارداری نشان دهنده مشکل جدی باشد؟

    بله، گاها نشان دهنده بروز مشکلات‌ کبدی و کلیوی است.
  2. آیا استفاده از دارو برای درمان جوش و آکنه در بارداری مجاز است؟

    بله، اما این کار می‌بايست حتما تحت نظر و صلاحدید پزشک‌ صورت گیرد.
  3. آیا جوش و آکنه دوران بارداری تا پس از زایمان باقی می‌مانند؟

    در اکثر موارد پس از زایمان از بین می‌روند. اما گاهی نیز ممکن است باقی بمانند.
  4. آیا لک‌های ناشی از آکنه در دوران بارداری، پس از زایمان بر روی پوست باقی می‌مانند؟

    خیر، در اکثر مواقع از بین می‌روند‌.
  5. آیا می‌توان جای جوش دوران بارداری را پس از زایمان درمان کرد؟

    بله، به واسطه روش‌هایی مثل لیزر، استفاده از پماد‌ها و ... امکان پذیر خواهد بود.
  6. تفاوت جوش بارداری با پریودی چیست؟

    جوابش تو خیلی از سایتایی که گشتم نبود.
  7. آیا جوش بارداری ارتباطی با جنسیت جنین دارد؟

    برخی بر این باورند که آکنه و جوش بارداری در مادرانی که جنین پسر باردار هستند بیشتر بروز پیدا می‌کند. اما این مسئله نیاز به بررسی علمی دقیق‌تری دارد.
  8. جوش زدن در اوایل بارداری به چه علت است؟

    می‌تواند به علت استرس، تغییرات هورمونی، رژیم‌ غذایی و ... باشد.
  9. آیا می‌توان در بارداری از کرم و ژل ضد جوش استفاده کرد؟

    بله، اما بدون مشورت با پزشک اقدام به‌ استفاده از آن‌ها نکنید.
  10. بهترین ماسک طبیعی صورت برای درمان جوش و آکنه در دوران حاملگی کدام است؟

    بهترین ماسک طبیعی برای صورت ترکیب شیر و عسل یا ترکیب سرکه و آب است.
  11. چه روش‌هایی برای درمان جوش و آکنه در بارداری ایمن نیستند؟

    لیزر درمانی، مصرف برخی داروها، جراحی و ... از جمله روش‌های نا ایمن در این زمینه محسوب می‌شوند.
خواندن 268 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.