پره اکلامپسی (pre eclampsia) در غربالگری پره اکلامپسی (pre eclampsia) در غربالگری متخصص زنان، زایمان و نازایی

پره اکلامپسی (pre eclampsia) در غربالگری

سه شنبه, 09 ارديبهشت 1399 ساعت 13:28
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

آیا این مطلب برای شما مفید است؟

پره اکلامپسی شایع‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کنید! این عارضه می‌تواند مشکلات و خطرات جدی را برای مادر و جنین ایجاد کند. اینجاست که اهمیت انجام غربالگری پره اکلامپسی برای تشخیص وجود این عارضه در مادران باردار جهت انجام اقدامات درمانی لازم، برجسته‌تر می‌شود.
اما آیا همه زنان باید غربالگری پره اکلامپسی را در دوران بارداری خود انجام دهند؟
در این مطلب با ما همراه باشید تا تمام اطلاعات و نکات لازم درباره غربالگری پره اکلامپسی و اهمیت انجام آن را به دست آورید.

پره اکلامپسی چیست؟

معرفی پره اکلامپسی

پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری، نوعی فشار خون بالا در بارداری است که با علائمی مانند دفع پروتئین در ادرار مشخص می‌شود. برخی از زنان باردار از هفته بیستم بارداری و یا پس از زایمان به آن مبتلا می‌شوند. 

چرا باید غربالگری پره اکلامپسی انجام دهم؟

غربالگری زودهنگام پره اکلامپسی به شما می‌گوید که آیا در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی هستید یا خیر. هرچه زودتر از وجود آن و یا احتمال ابتلا به آن مطلع شوید، درمان در زمان مناسب و یا درمان‌های پیشگیرانه زودتر شروع می‌شوند.

چه کسانی باید غربالگری پره اکلامپسی انجام دهند؟

افرادی که باید غربالگری پره اکلامپسی انجام دهند

همه زنان باردار باید غربالگری پره اکلامپسی را انجام دهند، زیرا این آزمایش برای زنان باردار در هر سنی یا هر گروه خطر مناسب است. اگر هر یک از شرایط زیر را داشته باشید، توصیه می‌شود این آزمایش را انجام دهید:

  1. اولین بارداری یا حتی اولین بارداری با شریک زندگی فعلی
  2. شما، مادر یا خواهرتان پره اکلامپسی داشته‌اید.
  3. BMI (شاخص توده بدنی) 35 یا بیشتر دارید.
  4. سن شما 40 سال یا بیشتر است.
  5. حاملگی‌ تک قلو، دوقلو، سه قلو یا چهار قلو دارید.
  6. دچار فشار خون بالا، مشکلات کلیوی و یا دیابت هستید.
  7. بارداری شما با کمک IVF انجام شده است.

چه زمانی باید آزمایش غربالگری پره اکلامپسی بدهم؟

توصیه می‌شود در سه ماهه اول بارداری، زمانی که حداقل در هفته 11 بارداری و قبل از هفته 14 بارداری هستید، غربالگری را انجام دهید.
چنانچه مشخص شود که به پره اکلامپسی دچار هستید، برای موثر بودن درمان، باید درمان قبل از هفته ۱۶ بارداری شروع شود، به همین دلیل غربالگری زودهنگام مهم است.

هزینه غربالگری پره اکلامپسی چقدر است؟

قیمت غربالگری پره اکلامپسی بستگی به آزمایشگاهی که به آن مراجعه می‌کنید و همچنین تحت پوشش بیمه قرار گرفتن یا نگرفتن آزمایش دارد. چهت اطلاع از هزینه دقیق این غربالگری توصیه می‌شود با آزمایشگاه مد نظر خود تماس گرفته و اطلاعات لازم را دریافت کنید.

چه مدت طول می‌کشد تا نتایج غربالگری پره اکلامپسی آماده شود؟

نتایج 48 ساعت پس از دریافت نمونه در دسترس خواهند بود.

غربالگری پره اکلامپسی چگونه انجام می‌شود؟

نحوه انجام آزمایش غربالگری پره اکلامپسی

این غربالگری، شامل موارد زیر است:

  1. یک آزمایش خون ساده که میزان فاکتور رشد جفت را در جریان خون مادر اندازه گیری می‌کند. میزان فاکتور رشد جفت می‌تواند نشانگر شروع زودرس پره اکلامپسی در بارداری باشد.
  2. علاوه بر این برای تشخیص بهتر از مادر باردار چند سوال در مورد سابقه پزشکی و بارداری پرسیده می‌شود.
  3. فشار خون مادر، قد و وزن او اندازه گیری می‌شود.
  4. سپس سونوگرافی داپلر شریان‌های رحمی در هفته 12-14 بارداری انجام می‌شود.

کجا می‌توانم آزمایش پره اکلامپسی بدهم؟

برای انجام آزمایش پره اکلامپسی به کجا باید مراجعه کنم؟

برای انجام این آزمایش می‌توانید به هر یک از آزمایشگاه‌های موجود در شهر خود مراجعه کنید. جهت اطمینان از انجام آزمایش در آزمایشگاه مورد نظرتان می‌توانید با آن مرکز تماس گرفته و سوالات خود در این خصوص را بپرسید.

در صورت انجام ندادن غربالگری پره اکلامپسی چه اتفاقی می‌افتد؟

اگرچه بسیاری از موارد ابتلا به آن خفیف هستند، اما اگر این آزمایش انجام نشود و فرد متوجه نشود که به پره اکلامپسی دچار است، تحت نظارت و درمان قرار نخواهد گرفت. در نتیجه این مشکل می‌تواند منجر به عوارض جدی هم برای مادر باردار و هم برای نوزاد او شود.
در برخی موارد:

  1. پره اکلامپسی می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند و سایر قسمت‌های بدن مانند کبد و سیستم انعقاد خون (سندرم HELLP) را تحت تاثیر قرار دهد و همچنین می‌تواند منجر به تشنج شود.
  2. هنگامی که پره اکلامپسی ایجاد می‌شود، خون کافی از جفت به جنین جریان نمی‌یابد که بر میزان مواد مغذی و اکسیژن دریافتی جنین تأثیر می‌گذارد. این عوامل بر رشد و تکامل طبیعی کودک تأثیر دارند.
  3. وقتی که پره اکلامپسی در اوایل بارداری (قبل از هفته 37) اتفاق می‌افتد، خطر زایمان زودرس و مشکلات سلامتی مرتبط با زایمان زودرس از جمله مشکلات تنفسی، قلب، سیستم ایمنی، خون و دستگاه گوارش افزایش می‌یابد.
  4. توجه: پره اکلامپسی می‌تواند در هر بارداری بدون توجه به سن مادر، سابقه خانوادگی یا سلامت فرد ایجاد شود. در صورت شناسایی به موقع، می‌توان آن را به طور موثر کنترل و درمان کرد. پس از اقدام به انجام آن قافل نشوید.

سوالات متداول

  1. در صورت ابتلا به پره اکلامپسی، پزشک چه درمانی را توصیه می‌کند؟

    اگر نتایج آزمایش نشان ‌دهد که شما در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی هستید، دوز پایین آسپرین قبل از خواب، تحت نظارت مستقیم پزشک، در کاهش میزان پره اکلامپسی موثر است. توجه داشته باشید به هیچ عنوان اقدام به مصرف این دارو و یا سایر داروها نکنید. زیرا ممکن است دچار عوارضی مانند سقط جنین شوید.
  2. در غربالگری پره اکلامپسی چه نکاتی مورد نظر قرار گرفته می‌شوند؟

    برای انجام این آزمایش، از شما سؤالاتی در رابطه با سلامتی خود و خانواده‌تان پرسیده می‌شود، زیرا سابقه فشار خون بالا یا سابقه خانوادگی پره اکلامپسی بر تخمین خطر ابتلای شما به این بیماری تأثیر می‌گذارد.
    این اطلاعات با اندازه‌گیری‌های سونوگرافی جریان خون در شریان‌هایی که خون رحم شما را تامین می‌کنند و برخی اطلاعات دیگر از آزمایش خون (سطوح PAPP-A و PlGF) ترکیب می‌شود. با استفاده از این روش می‌توان تقریباً 75 درصد از زنانی را که به پره اکلامپسی مبتلا می‌شوند و نیاز به زایمان قبل از هفته 37 دارند، شناسایی کرد.
خواندن 2660 دفعه آخرین ویرایش در شنبه, 06 آبان 1402 ساعت 07:45

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.