آشنایی با عارضه کمردرد در دوران بارداری آشنایی با عارضه کمردرد در دوران بارداری متخصص زنان، زایمان و نازایی
پنج شنبه, 07 فروردين 1399 ساعت 12:49
این مورد را ارزیابی کنید
(4 رای‌ها)

علت و درمان کمردرد در بارداری سه ماه اول، دوم و سوم؛ کمردرد حاملگی نشانه چیست؟

آیا این مطلب برای شما مفید است؟

بارداری به خودی خود شرایط خاصی را برای مادر به همراه دارد. حال این وضعیت را در حالی تصور کنید که دچار کمردرد هم هستید! چه باید کرد؟
شناخت عللی که شما را دچار کمردرد در بارداری می‌کنند، اهمیت بسیاری دارد. اما اگر در حال حاضر به این درد مبتلا هستید، در این مطلب روش‌های درمان و نکات مهم مراقبتی مفیدی در خصوص رهایی از درد کمر در حاملگی در اختیار شما قرار داده شده است تا به خوبی آن را مدیریت و رفع نمایید. 
در انتهای مقاله نیز به برخی از مهمترین و رایج‌ترین سوالات مادران باردار در این خصوص پاسخ داده ایم. پس با ما همراه باشید.

کمر درد در بارداری! آیا طبیعی است؟

آیا کمر درد در بارداری طبیعی است؟

در دوران بارداری تغییرات آناتومیکی طبیعی بدن مادر، باعث بروز عوارض بارداری و مشکلات اسکلتی عضلانی به خصوص در بخش‌های تحتانی بدن می‌شود. اما آیا هر کمر دردی، ناشی از بارداری است؟ آیا این درد‌ها، طبیعی محسوب می‌شوند؟
کمر درد در حاملگی، معمولاً بین ماه پنجم تا هفتم شروع می‌شود. درصد کمی از زنان چنین دردی را در اوایل، ۴ تا ۱۶ هفته و یا حتی زودتر تجربه می‌کنند.

زمان شروع کمردرد در دوره های مختلف حاملگی

بر خلاف تصور، کمر درد در دوران بارداری، صرفاً در اواخر دوران بارداری و رشد حداکثری شکم رخ نمی‌دهد. بلکه، برخی از مادران، این درد را حتی قبل از تشکیل جفت و شروع رشد جنین نیز تجربه می‌کنند.
در ادامه، مبحث کمر درد در بارداری را، به تفکیک سه ماهه‌های بارداری بررسی می‌کنیم:

  1. در سه ماهه اول

    در ابتدای بارداری، بدن مادر، با تمام قوا مشغول آماده شدن برای جایگزینی جنین و تشکیل جفت است. در این مرحله، مفاصل کمی شل می‌شوند و تغییر در سیستم عضلانی اسکلتی، باعث ایجاد کمر درد در بارداری می‌شوند.
  2. در سه ماهه دوم

    کمر درد سه ماهه دوم معمولاً در نیمه دوم آن، یعنی از هفته بیستم به بعد رخ می‌دهد. علت اصلی کمر درد در این زمان، افزایش وزن مادر بدلیل رشد جنین و فشار بر لگن و مفصل ران است.
  3. در سه ماهه سوم

    شدت کمر درد، در سه ماهه سوم بارداری به حداکثر خود می‌رسد. در این بازه زمانی، شکم سنگین‌تر می‌شود و فشار قابل توجهی به کمر وارد می‌کند. همزمان، با تأثیر هورمون‌ها، مفاصل و ماهیچه‌ها شل می‌شوند و بدن را برای خروج جنین، آماده می‌کنند. همچنین، تحلیل استخوان‌ها نیز، از دلایل دیگر ایجاد کمر درد در بارداری است.

پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید

علت کمردرد بارداری چیست؟

در ادامه به برخی از علل مهم درد کمر در بارداری اشاره می‌کنیم:

  1. تغییرات هورمونی در بارداری

    تاثیر تغییرات هورمونی در ایجاد کمر درد در بارداری

    در دوران بارداری، بدن هورمون‌هایی ترشح می‌کند که به نرم شدن عضلات شکم و مفاصل لگن کمک می‌کنند. نرم شدن عضلات شکم مادر، فضای لازم جهت رشد جنین را فراهم می‌کند. همچنین این امر جهت آمادگی بدن، برای تولد نوزاد ضروری است.
    یکی از این هورمون‌ها، ریلکسین (Relaxin) است که تولید آن، از زمان تخمک‌گذاری شروع می‌شود و تا پایان بارداری ادامه پیدا می‌کند. یکی از عوامل درد در سه ماهه اول بارداری، ناشی از ترشح این هورمون است.
  2. اضطراب و استرس

    تاثیر استرس و اضطراب در ایجاد کمر درد در بارداری

    برخی از انواع کمر درد در بارداری، ریشه عصبی دارند. این درد‌ها طبیعی هستند و استرس در دوران حاملگی به طوری که بیش از اندازه باشد، یکی از عوامل مؤثر بر آن است. این درد‌ها اغلب به شکل گرفتگی در ناحیه کمر و سیاتیک دیده می‌شوند.
  3. تغییر مرکز ثقل

    تاثیر تغییر مرکز ثقل در ایجاد کمر درد در بارداری

    در اواخر بارداری و رشد حداکثری جنین، نقطه ثقل بدن مادر، به جلو متمایل می‌شود. تغییر در مرکز ثقل بدن، باعث می‌شود تا مادر، برای تحمل وزن شکم، بدن خود را به عقب خم کند. این وضعیت، خصوصاً در مادران لاغر، به وضوح دیده می‌شود. همین امر باعث فشار بر عضلات پشت و ایجاد کمر درد و گرفتگی عضلات می‌شود.
  4. افزایش وزن مادر

    تاثیر افزایش وزن مادر بر ایجاد کمر درد در بارداری

    در دوران بارداری، کمر شما تحت فشار دو نیروی سنگین قرار دارد؛ اولی وزن جنین در حال رشد و دیگری، وزن خود مادر.
    تحمل وزن جنین، خصوصاً در سه ماهه سوم بارداری، به خودی خود می‌تواند به ماهیچه‌ها فشار وارد کند. حالا وضعیت نامناسب بدن و اضافه وزن در بارداری را هم به این ترکیب اضافه کنید!
  5. ضعف عضلات

    تاثیر ضعف عضلات بر ایجاد کمر درد در بارداری

    عضلات مرکزی و در واقع، تکیه گاه اصلی بدن، شامل عضلات شکم، عضلات کف لگن و عضلات ناحیه کمری است. استحکام این عضلات، از اعمال فشار به کمر و ستون فقرات، جلوگیری می‌کند.
    با بزرگتر شدن رحم، عضلات دیواره شکم، از هم فاصله گرفته و دور می‌شوند تا فضای کافی برای رشد جنین فراهم شود. شل شدگی و ضعیف شدن عضلات شکم، منجر به فشار بیشتر بر روی کمر و ستون فقرات می‌شود و در نتیجه کمر درد در بارداری، بروز می‌کند.
  6. شل شدگی و ضعف مفاصل

    هورمون ریلکسین پس از ترشح، فقط در جای خودش نمی‌ماند و با خون به سایر نقاط بدن منتقل می‌شود. این هورمون با تأثیر بر سایر مفاصل (خصوصاً مفصل ساکروایلیاک) باعث شل شدن آن‌ها می‌شود.
    بدنبال این وضعیت، تغییراتی در وضعیت بدن و سیستم عضلانی اسکلتی ایجاد می‌شود و علائمی همچون درد کمر ظاهر می‌شود.
  7. انقباضات بارداری

    تاثیر انقباضات بارداری بر کمر درد در بارداری

    درد ناشی از انقباضات بارداری، یا همان درد زایمان، دارای فواصل زمانی معین، و طول مدت معینی هستند. یعنی درد به صورت مقطعی ایجاد می‌شود و بتدریج به اوج خود می‌رسد.
    همانطور که گفتیم، زمان بروز این درد، بسیار مهم است. اگر این انقباضات را قبل از هفته سی و هفتم بارداری احساس کردید، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
  8. مشکلات کلیوی و عفونت‌های دستگاه ادراری

    در طول بارداری، فشار بیشتری به مثانه و مجاری ادراری وارد می‌شود. همچینن برخی از مادران، بدلیل سنگینی وزن شکم، ادرار خود را تا ساعت‌ها نگه می‌دارند.
    در نتیجه، با احتباس ادرار، احتمال ابتلا به عفونت ادراری در بارداری (UTI) افزایش می‌یابد. اگر عفونت ادراری، تشخیص و درمان نشود، می‌تواند به عفونت کلیه و عوارض کلیوی منجر شود.
    عفونت کلیه و سنگ کلیه باعث ایجاد کمر درد در بارداری می‌شود.
  9. مشکلات تناسلی مادر

    تاثیرات مشکلات تناسلی مادر بر ایجاد کمر درد در بارداری

    آنورمالی‌ها و مشکلات ساختاری در سیستم تناسلی مادر می‌تواند سبب ایجاد کمر درد‌های شدید شود که گاهی با کمر درد طبیعی، اشتباه گرفته می‌شود.
    بنابراین، پیشنهاد می‌شود پیش از اقدام به بارداری، با مراجعه به ماما یا پزشک، از سلامت دستگاه تناسلی خود، اطمینان حاصل کنید.

روش‌های درمان درد کمر در بارداری

در موارد طبیعی، می‌توانید از روش‌های زیر در جهت درمان کمر درد در بارداری استفاده کنید:

  1. روش‌های دارویی

    روش‌های دارویی درمان کمر درد در بارداری

    اگر کمر درد‌های بارداری، با روش‌های دیگری درمان نشود، پزشک روش دارویی را پیشنهاد می‌دهد. البته مادران عزیز باید دقت کنند که مصرف خودسرانه هیچ دارویی در زمان بارداری، توصیه نمی‌شود. برخی از داروهایی که ممکن سات تجویز شوند، شامل موارد زیر هستند:
    • داروهای مسکن

      استامینوفن، یکی از دارو‌هایی است که معمولاً توسط پزشک برای تسکین کمر درد در بارداری استفاده می‌شود. مصرف این دارو در در دوران بارداری بی‌خطر است، اما زیاده روی در مصرف آن، می‌تواند باعث ایجاد نارسایی‌های کبدی شود.
    • شل کننده‌های عضلانی

      در صورت عدم بهبود، پزشک ممکن است شل‌کننده‌های عضلانی را توصیه کند.
    • پمادهای موضعی

      در دوران بارداری از پماد‌های ضد درد مانند پیروکسیکام برای درد‌های عضلانی و مفاصل استفاده نکنید. برخی از مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهند که این دارو، با اثر بر سنتز پروستاگلاندین، می‌تواند باعث سقط جنین شود. البته تأثیر دقیق این دارو‌ها در بارداری، هنوز تأیید نشده است.

    توجه: مصرف آسپرین و سایر دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، در طی بارداری توصیه نمی‌شود.

  2. روش‌های غیر دارویی

    روش‌های غیر دارویی درمان کمر درد در بارداری

    برخی از روش‌های درمانی غیر دارویی این عارضه شامل موارد زیر هستند:
    • اصلاح فرم بدن

      در هنگام نشستن، راه رفتن، خواندن کتاب و هر فعالیت دیگری، سعی کنید به فرم بدن خود توجه کنید. اصلاح فرم بدن، می‌تواند تا حد زیادی به تقویت عضلات مرکزی و درمان کمر درد شما کمک کند.
    • طب سوزنی

      طب سوزنی، با افزایش جریان خون، کمر درد در زمان حاملگی را کاهش می‌دهد. همچنین، تحریک پوست با سوزن، باعث ترشح هورمون اندرفین یا هورمون ضد درد می‌شود. این هورمون، از رسیدن پیام درد به مغز جلوگیری می‌کند.
      اگر طب سوزنی، در یک مرکز تخصصی و زیر نظر پزشک انجام گیرد، تا حد زیادی به کاهش درد شما کمک می‌کند.
    • آب درمانی

      یکی از روش‌های درمانی، که در سال‌های اخیر بشدت مورد توجه قرار گرفته است، روش هیدروتراپی یا آب درمانی است. طبق مطالعات انجام شده، هیدروتراپی به درمان گرفتگی‌های عضلانی و درد کمر، کمک می‌کند.
      در این روش، از مادر خواسته می‌شود، تا به آرامی در آب راه برود و حرکات ورزشی مخصوصی انجام دهد. همچنین، آب درمانی در برخی از مادران، در کاهش زایمان زودرس و تقویت عضلات لگن، مؤثر واقع شده است.

پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید

علت کمر درد در حاملگی، چگونه تشخیص داده می‌شود؟

گام اول در تشخیص کمر درد بارداری، این است که ببینیم آیا درد شما، به دلیل فعالیت‌های روزانه است یا صرفاً بدلیل بارداری؟ برخی از مادران، به رسم عادت، نحوه نشستن و برخاستن درستی ندارند، پوزیشن خوابشان مناسب نیست و حتی در طول روز، کار‌های سنگینی انجام می‌دهند. طبیعتا کمر درد در این مادران، نمی‌تواند صرفاً بعلت تغییرات بارداری باشد!
در ادامه روش هایی برای تشخیص علت کمردرد در بارداری معرفی می کنیم:

  1. سابقه پزشکی بیمار و معاینات فیزیکی در این روش پزشک سابقه بیماری و عمل های جراحی انجام شده در گذشته را بررسی کرده و با یک معاینه دقیق، محل و علت درد را مشخص می‌کند. برای اینکار پزشک ممکن است از شما بخواهد تا راه بروید، بنشینید و یا خم شوید. همچنین از شما می‌خواهد تا به شدت کمردرد خود در هر یک از این وضعیت ها، بین ۰ تا ۱۰ امتیاز بدهید.
  2. روش MRI در این روش عکس‌برداری، دیسک های فتق یا مشکلات استخوانی ، عضلات، بافت، تاندون ها، اعصاب، رباط ها و رگ های خونی قابل مشاهده و ارزیابی خواهد بود.
    (روش اسکن هسته ای استخوان و CT Scanبدلیل تأثیرات منفی آن بر رشد جنین، در دوران بارداری انجام نمی‌شود)
  3. آزمایش خون آزمایش خون در مواردی انجام می‌شود که احتمال یک عفونت استخوانی فعال در بدن وجود داشته باشد. با کمک داده های حاصل از آزمایش خون، نوع و شدت عفونت قابل بررسی خواهد بود.
    همچنین بررسی نمونه خون، در تشخیص بسیاری از بیماری هایی همچون آرتروز، روماتیسم و هایپوکلسمی کاربرد دارد.

کمر درد طبیعی در حاملگی چه نشانه‌هایی دارد؟

در ادامه این مطلب به مشخصه‌های کمر درد طبیعی در دوران حاملگی اشاره می‌کنیم:

  1. این درد معمولاً شدید است. (بیشتر از درد‌های ناشی از عادت ماهانه)
  2. موضع درد، اغلب در یک طرف بدن قرار دارد.
  3. این درد حالت پخش شونده دارد. (معمولاً تا باسن کشیده می‌شود)
  4. درد معمولاً در مرکز کمر احساس می‌شود.

کمر درد بسیار شدید و با حالت تیر کشیدن، غیر طبیعی نیست اما به ندرت در برخی مادران دیده می‌شود. اگر درد در پشت بدن و به پهلو نزدیک باشد، می‌تواند نشان از بیماری‌های کلیوی باشد. در این موارد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت کنید.

روش‌های درمان خانگی کمر درد در دوران بارداری

معمولاً استفاده از روش‌های خانگی برای درمان درد‌های ناشی از بارداری، به جای روش‌های دارویی توصیه می‌شود.
روش‌های خانگی، ایمن و مقرون به صرفه هستند و اگر با مسورت پزشک انجام شوند، اثرات مؤثری در پی خواهند داشت. در ادامه به برخی از این راهکارها اشاره می‌کنیم.

  1. از بالش‌های مخصوص بارداری استفاده کنید. امروزه، امکانات و تجهیزات زیادی برای آسایش مادران باردار فراهم شده است. یکی از این موارد، بالش‌های بارداری هستند.
    برای استفاده از این بالش، آن را بین زانو‌های خود قرار دهید تا رانهایتان هنگام خواب موازی باشند و مفاصل ران، به سمت پایین کشیده نشود. این کار به کاهش گرفتگی‌های ماهیچه‌ای و درمان کمر درد در بارداری، کمک می‌کند.
  2. از معجزه ماساژ، غافل نشوید. ماساژ معجزه می‌کند؛ اگر قبول ندارید، یکبار امتحانش کنید. البته منظور این نیست که یک نفر با لودر از رؤیتان رد شود! ماساژ در بارداری، باید با مهارت کافی و به آرامی انجام شود، تا سلامت جنین را به خطر نیندازد.
    به این منظور، از همسر خود بخواهید، با استفاده از چند قطره روغن زیتون، نواحی گردن، کمر و پشت شما را به آرامی ماساژ دهد. در این حالت، پشت شما باید کاملاً صاف باشد و با چرخش کتف‌ها، رو به خارج و داخل، عضلات خود را ریلکس کنید.
    همچنین می‌توانید به یک متخصص در حوزه ماساژ بارداری مراجعه کنید. از آنجایی که ماساژ اغلب بخشی از درمان پزشکی در دوران بارداری محسوب می‌شود، با ارائه نسخه پزشک، شرکت بیمه ممکن است هزینه آن را بپردازد.
  3. ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید. اگر دستور محدودیت حرکت ندارید، پیشنهاد می‌کنیم حداقل ۲۰ دقیقه در روز را به یک فعالیت ورزشی سبک اختصاص دهید. پیاده روی، یوگا و شنا، سه ورزش عالی برای کاهش درد‌های مفصلی دوران بارداری هستند.
  4. عضلات شکم و لگن خود را تقویت کنید. تمرینات کف لگن، موسوم به تمرینات Kegel، برای تقویت عضلات شکم و لگن به شدت توصیه می‌شود. انجام روزانه این تمرینات، کمر درد‌های بارداری را کاهش می‌دهد و با تقویت عضلات لگنی، به شما کمک می‌کند تا زایمان آسانی را تجربه کنید.
    همچنین اگر به هر علتی، نمی‌توانید این ورزش‌ها را انجام دهید، روی یک توپ ورزشی نرم بنشینید و خودتان را به جلو و عقب تکان دهید.
  5. از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید. در صورت کمر درد در بارداری، می‌توانید درد عضلانی را با استفاده از کمپرس سرد و سپس کمپرس گرم در فواصل ۱۵ دقیقه‌ای تسکین دهید. همچنین می‌توانید دوش آب گرم بگیرید یا برای رفع موضعی کمر درد، سر دوش را در موقعیتی قرار دهید که آب با فشار به پشت شما برخورد کند.

چگونه از کمردرد در زمان بارداری پیشگیری کنیم؟

اگر چه کمر درد، یکی از علائم اجتناب ناپذیر در بارداری است، اما روش‌هایی برای پیشگیری از آن ارائه شده است که در ادامه به آن‌ها اشارخ می‌کنیم:

  1. کنترل استرس استفاده از روش‌های آرام‌سازی و کنترل استرس، برای کاهش کمر درد در بارداری مؤثر است.
  2. استراحت کافی داشتن یک برنامه فعالیت و استراحتی منظم، برای کاهش خستگی بدن و درمان کمر درد در بارداری اهمیت دارد.
    پیشنهاد می‌شود تا مادران، ۸ تا ۱۰ ساعت خواب شبانه داشته باشند. همچنین چرت‌های کوتاه در طول روز هم به کاهش خستگی و بهبود درد‌های مفصلی، کمک می‌کند.
  3. کنترل وزن داشتن وزن سالم، نه تنها به سلامت مادر کمک می‌کند و از ایجاد کمر درد در بارداری پیشگیری می‌کند، بلکه سلامت جنین را هم تضمین می‌کند. پس به جای آنکه زیاد غذا بخورید، موادی با ارزش غذایی بالا مصرف کنید.
  4. کفش مناسب پوشیدن کفش صاف یا با پاشنه خیلی بلند، عضلات و مفاصل کمر را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. بنابراین توصیه می‌شود، کفش‌هایی انتخاب کنید که ۵ سانت پاشنه و یا لژ داشته باشند. استفاده از کفش‌های طبی، به کاهش کمر درد در بارداری، کمک می‌کند.
  5. استفاده از شکم بند مناسب شکم بند‌های شکمی، پوشش‌های سفت و محکمی هستند که برای حمایت از کمر، لگن، باسن و شکم در دوران بارداری دور شکم می‌پیچند. این شکم بند‌ها، از نواحی اطراف شکم و لگن، حمایت کرده و از افتادگی رحم و درد کمر، جلوگیری می‌کنند.

چه زمانی کمر درد در بارداری خطرناک است؟

اگر کمر درد در مادران باردار، ناشی ازیک بیماری زمینه‌ای یا تغییرات پاتولوژیک در سیستم تناسلی باشد، می‌تواند سلامت مادر و جنین را تهدید کند. در ادامه به مهم‌ترین این عوامل اشاره می‌کنیم:

  1. عفونت کلیه و مجاری ادراری

  2. دیسک کمر

  3. درگیری ساکروایلیاک

  4. فرم نامناسب لگن مادر

  5. جثه بزرگ جنین (بخصوص در مادرانی که دیابت بارداری دارند)

  6. ضعف عضلات رحم و واژن (بخصوص در مادرانی که سابقه سقط جنین دارند)

  7. پوزیشن نامناسب جنین در شکم مادر

  8. اشکال در تشکیل جفت

  9. انحرافات رحمی

آیا کمر درد در بارداری می‌تواند به دلیل عفونت باشد؟

بله، همانطور که پیشتر گفتیم، فشار رحم بر مثانه و دستگاه ادراری، از تخلیه مناسب ادرار پیشگیری می‌کند. در نتیجه، بسیاری از مادران باردار با علائمی همچون سوزش ادرار یا درد مثانه به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند.
احتباس ادرار، به مدت طولانی، زمینه ایجاد عفونت‌های ادراری را فراهم می‌کند. همچنین برگشت ادرار بدلیل عدم تخلیه مؤثر، باعث ایجاد عفونت ادراری می‌شود. کمر درد در بارداری، یکی از علائم مهم درگیری مجاری ادراری و کلیوی در مادران است.

شایع‌ترین نوع درد کمر در دوران حاملگی کدام است؟

درد قسمت‌های پشتی لگن، شایع‌ترین نوع کمر درد در بارداری محسوب می‌شود. در این موارد، درد در ناحیه مهره‌های کمر و قسمت کپل‌ها به صورت یک طرفه یا دو طرفه، احساس می‌شود.
این درد می‌تواند تا ران‌ها نیز ادامه پیدا کند و باعث ایجاد درد در ناحیه استخوان شرمگاهی (سمفیز پوبیس) شود. همچنین درد خلفی لگن، ممکن است به طور ناگهانی و یا طی یک فعالیت شدید ایجاد شود و به صورت خود بخود خاتمه پیدا کند.

چه زمانی باید برای کمر درد در بارداری به پزشک مراجعه کرد؟

خوشبختانه، امروزه بسیاری از مادران، تحت نظر پزشک متخصص زنان قرار دارند و به صورت ماهیانه و یا هر سه ماه یکبار چکاپ می‌شوند.
با این وجود، در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر، بایستی سریعاً به پزشک مراجعه کنید:

  1. درد شدید و غیر قابل تحمل (در این موارد، مصرف مسکن‌های بیشتر جهت کنترل درد، اکیدا توصیه نمی‌شود.)
  2. دردی که بیش از ۲ هفته طول بکشد.
  3. اسپاسم‌هایی که در فواصل زمانی معین ایجاد می‌شوند و به تدریج تشدید می‌شوند. (شبیه به درد زایمان)
  4. تخلیه نامناسب ادرار و یا همراه با درد و سوزش زیاد
  5. بی حسی در اندام‌های تحتانی
  6. خونریزی واژینال
  7. خروج هر نوع مایع محسوس از واژن
  8. احساس پری واژن (مانند وجود یک توپ در واژن)
  9. کمر درد تیر کشنده به پا‌ها
  10. تب

آیا کمر درد بارداری به سلامت جنین آسیب می‌رساند؟

این عارضه به خودی خود تهدید‌کننده سلامت جنین نیست و به دلیل تغییر در سیستم عضلانی-اسکلتی مادر رخ می‌دهد. اما اگر این درد، غیر قابل تحمل باشد و یا با علائم مذکور همراه باشد، می‌تواند نشان از وجود عارضه جدی باشد.
بنابراین، توصیه می‌شود تا هر یک از تغییرات ناگهانی را، با پزشک خود در میان بگذارید.

تمرینات ورزشی مناسب برای بهبود کمر درد در زمان حاملگی

انجام برخی از تمرینات ورزشی، برای کاهش درد‌های ناشی از بارداری و اصلاح فرم بدن، مؤثر است.
البته همواره به یاد داشته باشید که پیش از انجام هر یک از این تمرینات، با پزشک خود مشورت کنید.
قصد ما از معرفی این تمرینات، کمک به چربی سوزی و یا بدنسازی نیست، بلکه هدف، تقویت ماهیچه‌های شکمی و لگنی، برای کاهش کمر درد در بارداری است. پس تمرینات را تا قبل از خستگی و یا ایجاد درد، به پایان برسانید.

  1. حرکت گربه/گاو
    • چهار دست و پا قرار بگیرید.
    • زانو‌ها را به موازات لگن، روی زمین قرار دهید.
    • دستانتان را به موازات لگن، روی زمین قرار دهید.
    • به آرامی کمر خود را قوس دهید.
    • حالا ستون فقرات خود را به خارج قوس دهید.
    • به آرامی نفس بکشید و ۲۰ ثانیه در این حالت بمانید.
    • حالا به مرحله اول برگردید.
    • این کار را ۵ بار تکرار کنید.
  2. چرخش کمر به حالت نشسته
    • روی تشک به حالت چهار زانو بنشینید.
    • ران‌های شما کاملاً روی زمین قرار گیرد.
    • به آرامی به سمت چپ بپیچید.
    • در حین انجام این کار، باسن شما باید روی زمین بماند و هیچ گونه
    • درد یا ناراحتی احساس نکنید.
    • حالا یک نفس عمیق بکشید و ۲۰ ثانیه در این حالت بمانید.
    • به حالت اول برگردید.
    • به آرامی به سمت راست بپیچید.
    • حالا یک نفس عمیق بکشید و ۲۰ ثانیه در این حالت بمانید.
    • این کار را ۵ مرتبه برای هر طرف تکرار کنید.
  3. ورزش صدف
    • به پهلوی چپ دراز بکشید.
    • پشت خود را مستقیم به دیوار بچسبانید.
    • زانو‌های خود را خم کنید.
    • کف پا‌های خود را روی دیوار قرار دهید.
    • زانوی راست را از مفصل ران، از خط مرکزی بدن دور کرده و به آرامی باز و بسته کنید.
    • این کار را تا ۱۵ مرتبه تکرار کنید.
    • حالا۳۰ ثانیه استراحت کنید.
    • تمرین را با سمت دیگر بدن خود انجام دهید.
  4. شنا روی دیوار
    • رو به دیوار بایستید.
    • دست‌های خود را صاف کنید.
    • کف دستان خود به دیوار تکیه دهید.
    • زانو‌های خود را به موازات‌شانه بر روی زمین قرار دهید.
    • آرنج‌هایتان را به آرامی خم کنید و قفسه سینه را به دیوار نزدیک کنید.
    • در حالیکه پشتتان کاملاً صاف است، ۳ ثانیه در این حالت بمانید.
    • به حالت شروع برگردید.
    • این تمرین را تا ۲۰ مرتبه دیگر تکرار کنید.
  5. حالت صندلی با دیوار
    • رو به روی یک دیوار، صاف بایستید.
    • پشت خود را به دیوار بچسبانید.
    • پا‌ها را به اندازه عرض‌شانه‌هایتان باز کنید.
    • کف پا‌ها را کاملاً روی زمین بچسبانید.
    • دست‌های خود را صاف کنید و به سمت رو به رو دراز کنید.
    • حالا زانو‌ها را ۹۰ درجه خم کرده و به حالت صندلی، بنشینید.
    • حالا تا ۱۵ ثانیه در همین حالت بمانید.
    • نفس‌های عمیق بکشید و سعی کنید، گودی کمر خود را صاف کرده و کاملاً به دیوار بچسبانید.
    • حال به آرامی بایستید.
    • بعد از یک دقیقه استراحت، این تمرین را ۳ بار دیگر تکرار کنید.

سؤالات متداول

  1. برای کمر درد در بارداری به چه دکتری مراجعه کنم؟

    تمام معاینات و بررسی‌های یک مادر باردار، در قدم اول توسط دکتر متخصص زنان و زایمان انجام می‌گیرد. پس از آن، در صورت نیاز به معاینه و یا درمان تخصصی، توسط پزشک زنان به دکتر‌های دیگر، ارجاع داده می‌شوید.
  2. آیا می‌توان از پماد کمر درد در حاملگی استفاده کرد؟

    استفاده از پمادهای ضد درد، معمولا برای تسکین کمردرد در بارداری استفاده نمی‌شود. چرا که برخی از این پماد ها، دارای ترکیباتی همچون آسپرین هستند و می‌توانند بر رشد جنین، اثر منفی بگذارند.
  3. درد در ناحیه گودی کمر در بارداری به چه علت است؟

    محل اتصال ستون فقرات به کمربند لگنی، یا مفصل ساکروایلیاک، یکی از بخش‌هایی است که در زمان بارداری دچار درد و ناراحتی می‌شود.
    یکی از دلایل درد در این ناحیه، تأثیر هورمون‌هایی از جمله ریلکسین (Relaxin) بر مفاصل است. از دلایل دیگر، تضعیف رباط‌ها و ماهیچه‌های لگنی است که می‌تواند باعث افزایش فشار بیشتر، در گودی گمر شود.
  4. کدام قسمت کمر در بارداری درد می‌گیرد؟

    کمر درد در بارداری، از بخش مرکزی کمر و لگن شروع می‌شود و پس از آن، به بخش‌های دیگر، از جمله کپل‌ها، ران و باسن نیز، منتقل می‌شود. بنابراین درد بارداری را نمی‌توان یک درد موضعی در نظر گرفت.
  5. آیا درد کمر در بارداری و درد پریودی متفاوت هستند؟

    بسیاری از مادران، کمر درد ناشی از بارداری را، مشابه درد‌های پریودی، اما با شدت بیشتر توصیف کرده‌اند.
    محل کمر درد در بارداری با درد پریودی، تقریباً یکسان است، اما بدلیل وجود تغییرات هورمونی متفاوت در بارداری، درد‌های دوران، شدید‌تر و طولانی‌تر هستند و نسبت به مسکن‌ها، مقاومت بیشتری دارند.
  6. آیا کمر درد در بارداری با جنسیت جنین ارتباطی دارد؟

    خیر، کمر درد در بارداری، به هیچ عنوان با جنسیت جنین در ارتباط نیست و صرفاً به دلیل تغییرات طبیعی و غیرطبیعی ناشی از بارداری ایجاد می‌شود.
  7. تفاوت درد ناشی از سیاتیک با کمر درد طبیعی بارداری چیست؟

    کمر درد حاملگی به طور طبیعی، بخش کمر و مرکز آن را درگیر می‌کند. همچنین ممکن است به باسن، پشت ران و ساق پا نیز کشیده شود. در این موارد، این درد اغلب با سیاتیک اشتباه گرفته می‌شود. برای تمایز آن معاینه دقیق پزشک لازم است.
    سیاتیک در دوران بارداری، ناشی از برآمدگی دیسک کمر در قسمت تحتانی ستون فقرات است و تنها در حدود ۱ درصد از بانوان باردار، بروز می‌کند. همچنین برخی از درد‌های سیاتیکی، می‌تواند بدنبال ناراحتی‌های عصبی مادران باردار ایجاد شود.
    کمر درد‌های ناشی از سیاتیک، درد نسبتاً شدید و تیر کشنده در ساق پا است. این درد حتی ممکن است در زیر زانو احساس شود و تا کف پا و انگشتان نیز ادامه پیدا کند. یکی از مشخصه‌های این بیماری، سوزن سوزن شدگی مداوم کف پا است.
  8. آیا کمر درد حاملگی می‌تواند ناشی از وجود دیسک کمر باشد؟

    دیسک کمر نوعی عارضه است که در بین زنان باردار بسیار شایع است و بدنبال تغییر در فرم ستون فقرات رخ می‌دهد. درد ناشی از دیسک، با نوع طبیعی کمر درد در بارداری متفاوت است.
    این درد اغلب غیر قابل تحمل گزارش شده و معمولاً برای آرام کردن آن، از مسکن استفاده می‌شود
    این درد اغلب غیر قابل تحمل گزارش شده و معمولا برای آرام کردن آن، از مسکن استفاده می‌شود. شدت دیسک کمر در تمام مادران یکسان نیست و با افزایش رشد جنین بیشتر می‌شود. علائم این بیماری، معمولا پس از زایمان، بهبود پیدا می‌کند.
خواندن 1075 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.